Hlavní obsah

10 tipů, abyste ráno vyběhli a nevyhrál budík. Zase!

Večer je vše jasné, ráno jdete běhat. Snadné, nic vás nezlomí, hlava ví. O pár hodin se převalíte, zamáčknete budík a padne známá věta. „Půjdu a začnu zítra.“ Takový je rozdíl mezi večerem a ránem. Ne, takto ne. Abyste tuto hlášku už nepoužili, máme pro vás deset přikázání - běžecké ranní desatero, které vás připraví na ranní běh. Pokud nevstanete ani poté, směřujte své snažení k večeru.

Foto: Profimedia.cz

Tak jak dneska? Vstane? Ne, tenhle ne. Budete lepší?

Článek

1. Večer jděte brzo spát

Ranní běh je dobré plánovat už noc před vyběhnutím. Někdo si myslí, že může do noci sledovat televizi, flámovat a za pár hodin podávat výkony. Ne, udělejte svému tělu laskavost a dopřejte mu sedm až osm hodin spánku.

2. Spěte v běžeckém oblečení

Možná to zní jako vtip, hloupý vtip, ale běžci, kteří toto zkusili, zjistili, že tohle funguje. Probudíte se a víte, že máte něco před sebou. Jen boty nechte u dveří, s nimi do postele radši ne.

3. Připravené oblečení

Pokud se vám nechce spát v běžeckém, připravte si vše potřebné k posteli. Pokud ráno budete běhat po bytě a hledat svršky, asi vás to otráví.

4. Budík mimo dosah ruky

Budík zazvoní, ruka se vynoří zpod peřiny, jedno oko pohlédne na burácejícího nepřítele a ruka udeří. Pár sekund a nevíte zase o světě. Ne. Budík postavte mimo dosah, abyste museli vstát z postele. Pokud bude na druhé straně místnosti, jde o ideální vzdálenost. Dlouho nevydržíte poslouchat tento randál.

5. Mějte tréninkový plán

Pokud máte rozpis, nedodržení vám nabourá trénink a vaše hlava těžko přijme, že jste selhali. Pokud máte před sebou delší závod, potřebujete natrénovat, jestli několikrát vynecháte, můžete při závodě trpět.

6. Před spaním si připomeňte ranní plán, trénink

Připravte si plán - v kolik vstanete, kdy vyběhnete, kolik kilometrů poběžíte, kudy poběžíte, co bude po tréninku. Nic vás potom nepřekvapí, kvůli čemu byste mohli ranní běh zrušit.

7. Najděte si ranního spoluběžce

Zklamat druhého bolí více než zklamat sebe. Pokud máte běžet ve dvou, nebudete to vy, kdo ráno napíše omluvu, že tentokrát to nejde, protože...

8. Večer nejezte nic těžkého

Večer v deset hodin není ideální čas na experimentování s jídlem a dojídání se. Dejte si lehčí večeři a ráno před vyběhnutím dejte jen třeba banán, namíchejte si smoothie.

9. Nezapomínejte na reflexní prvky

Pokud vybíháte za tmy, šera, myslete na bezpečnost. Lepší být viděn, proto tmavé oblečení nechte ve skříni. Bude lepší, pokud budete svítit. Pokud nemáte, vezměte si reflexní pásku na ruku.

10. Dejte si vodu

S plným žaludkem se špatně běhá, než vyběhnete, přesto se napijte, protože tělo po noci potřebuje doplnit tekutiny. Tři deci to spraví. Dobrý běh!

Reklama