Hlavní obsah

Trénuje v noci, nechce, aby ho viděli zpoceného

Praha

Charlie Dark je jiný, začal běhat v noci, protože byl v rozpacích, když běhal přes den. Proč? Je učitelem poezie a tvůrčího psaní v Londýně, nechtěl, aby ho děti viděly zpoceného na ulici. Proto se rozhodl a zamiloval se do nočního běhání, kdy jsou ulice a parky prázdné. Znovu objevil kouzlo města, které pomalu už ani neznal.

Foto: Profimedia.cz

Zkusili jste běhat v noci? Určitě to má své kouzlo, pokud tedy nechodíte na noční.

Článek

„Měl jsem pětatřicet let, nyní mám o deset více, když jsem si uvědomil, že bych měl dělat něco se svým tělem. Mám děti, to byl impuls navíc, abych se dal dohromady. Přátelé a kolegové mi začali říkat, že jsem úplně jiný člověk, jak a co dělám? Běhal jsem čtyřikrát až pětkrát týdně, během několika měsíců jsem se začal fyzicky měnit," přiznal pro server theguardian.com Dark.

Dark a jeho víkendový program
Oblíbené místo - Olympijský park v Londýně
Nejlepší svačina - arašídové máslo na toastu
Oblíbený čas - mezi půlnocí a svítáním
Oblíbená vzdálenost a čas - 7-8 mil za hodinu

Běhání mu přineslo velkou změnu v životě, což přiznává i tento učitel poezie. Emocionální i fyzické zkušenosti, které lidé sportem nepolíbení patrně nepochopí. „Běh mi dal větší kontrolu nad životem, opustil jsem svoji stopu a vstoupil do komunity běhání," je spokojený Dark.

Kdo zkusí poprvé, může se cítit frustrovaný, ale zlepšení se rychle dostaví. Podle Darka se můžete od sezení na pohovce k pěti kilometrům dostat během pěti týdnů, pokud budete postupovat podle plánu. „Nejlepší je nevyužívat žádná zařízení, dokonce můžete běhat naboso," je přesvědčený běžec.

Pět způsobů, jak začít běhat
1. Vyplatí se investovat do kvalitních bot, v obchodě vám poradí. Nekupujte první, které vám nabídnou, zkuste více možností. Vy boty platíte a vy v nich budete běhat, ne prodavač.
2. První výběh berte jako zábavu, vzdálenost vůbec neřešte. Zkuste střídat běh s chůzí. Klidně si tyto přestupy stopujte. Například deset a deset minut.
3. Většina parků má běžecké okruhy, kde můžete běhat bez problémů pět kilometrů. Nemusíte se trápit s měřením a hlídáním vzdáleností, kilometry.
4. Poté co zvládnete 5 kilometrů, je čas se zaměřit na další metu, tou je desítka. Pomalu na ní začněte pracovat. Nespěchejte, není důvod.
5. Veďte si tréninkový deník, pak budete vidět svůj vývoj, progres. Zapisujte si i spánek, počasí, po čase vypozorujete, co vás ovlivňuje v tréninku. Berte start jako školní úkol. Po čtyřech měsících, kdy jste vstali z pohovky, poznáte velký rozdíl.

Reklama

Související témata:
Dark