Hlavní obsah

Základy free runningu I. ─ přeskok překážky skokem plavmo

Praha

Free running, jedna z variací na volnost pohybu, je stále populárnější. Běžíte si volní jako ti ptáci přírodou i městem a překážkám se nevyhýbáte. Naopak je vyhledáváte a nemůžete se jich nabažit. Hlavním kritériem je bezbřehá radost z pohybu, elegance, estetika. A protože se s vámi chceme podělit i o toto běžecké potěšení, připravili jsme pro vás seriál instruktážních videí s praktickými návody pro naprosté začátečníky. V prvním díle se pod Lukášovým odborným vedením pustíme do přeskoku lavičky.

Běhej svobodně - základy free runninguVideo: Sport.cz

 
Článek

Z plynulého běhu přecházíme do skoku plavmo o dostatečné výšce, abychom o překážku nezavadili nohou v koncových fázích skoku. O délku samotného skoku není třeba dělat si starosti, rychlost pohybu nás bude od překážky držet dál. Navazuje takzvaný „parakotoul", tedy kotoul nesymetrický. Dopadáme na téměř napjaté ruce s dlaněmi blízko u sebe. Hlava se přitahuje bradou k hrudníku. Ruce se snažíme plynule pružně povolovat a kontakt těla se zemí odvíjet v ideálním případě od ramene křížem přes záda až k protilehlému boku. Nohy se po přetočení plynule napínají a pomáhají tělu dostat se do původního stavu, tedy běhu.

LUKÁŠ KULDA (22)
• student FTVS
• free runningu se věnuje osm let
• druhé místo na Artmoving 2015
• jedním z autorů projektu Jump 'n' Travel, který podporuje také společnost Red Bull

Nácvik je nejlepší zpočátku provádět na měkčím podkladu, po profesionálním zvládnutí prý není problém bezbolestně zaskotačit třeba i na betonu. Postupujeme po jednotlivých krocích. Nacvičíme nejprve kontakt rukou se zemí a jejich pozvolné povolování. Navazuje překulení těla po diagonále a následuje plynulý přechod do stoje na nohou. Také výši překážek zpočátku volíme spíše menší a s cvikem zvyšujeme. Můžete například skákat přes spoluběžce. Nejprve ležícího, pak klečícího na všech čtyřech. A možná se jednou dopracujete k tomu, že jej přeskočíte i ve stoji.

Dive Roll - v řeči parcouristů a freerunnerů název pro skok plavmo

Z vlastní zkušenosti ještě doplním, že výsledky jsou mnohem lepší, když se člověk během přeskoku už nesnaží přemýšlet o konkrétních jednotlivostech, hlavu raději „vypne" a nechá tělo pracovat automaticky na základě důkladně nacvičených jednotlivých sekvencí.

Hodně zábavy při opravdu svobodném běhání - free runningu!

Reklama

Související témata: