Hlavní obsah

Hubnout se dá i ve spánku! Záleží na teplotě

Praha

Kdo by netoužil po skvělé postavě bez zbytečných tukových duchen a polštářů? Někteří z těchto důvodů běhají, jiným stačí, když na sebe hodí deku. Ale úplně všem může pomoci jednoduchý trik. Práci našeho metabolismu, a tudíž také spalování tuků řídí kromě jiného i teplota vzduchu v místnosti, kde spíme. Velice jednoduše tak můžeme řídit rychlost, s jakou se budou rozpouštět tukové zásoby v hořící peci našeho metabolismu.

Foto: Profimedia.cz

Lidský metabolismus ovlivňuje také teplota v místnosti, kde spíme.

Článek

Jedna z vědeckých studií se zabývala otázkou, jaká teplota ložnice je ideální, abychom z naší tělesné hmotnosti ukrojili co možná nejvíce. Podle ní je vůbec nejvyšší myslitelná teplota na úrovni 20 °C. Pokud máte v ložnici tepleji, spotřeba kalorií v noci klesá na minimum.

Je známou věcí, že spánek je v podstatě nejdůležitější fází každého tréninkového procesu. Při hlubokém odpočinku tělo doplňuje pohotovostní zásoby, regeneruje a vyspravuje drobná poškození. V neposlední řadě dochází také k takzvané superkompenzaci, kdy tělo na zvýšenou zátěž reaguje dočasně přípravou na ještě větší zátěž.

Aby regenerace a zároveň tělesný metabolismus pracoval v optimálním rozmezí, experti doporučují pro spánek teploty spíše kolem 16 °C nebo mírně výše. U dospělých se ukazuje jako ideální rozmezí 16-18 °C, u dětí a starších osob mírně vyšší, maximálně již zmíněných 20 °C.

Z nižších teplot profituje i nervová soustava. Při nižších teplotách totiž dochází k lepšímu prokrvování mozku. Zároveň s úpravou teploty ale nezapomínejte ani na dostatečný přísun kyslíku. Vědci hovoří také o ideální vlhkosti vzduchu na úrovni 40-50 %. Důležité je také ložnici dostatečně větrat. Minimem by mělo být intenzivní čtvrthodinové větrání alespoň jednou ráno a jednou večer. Tím jednak zajistíme dostatek kyslíku, jednak odvětráme nashromážděnou vlhkost v místnosti. Nezapomínejte, že jen dýcháním může člověk přes noc odevzdat do okolního vzduchu až půl litru vody!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články