Hlavní obsah

Vést si tréninkový deník má smysl! Pomůže vám zlepšovat výkony

Praha

Dnes už to za nás dělají nejrůznější aplikace, moderní technologie, přesto ale někdy není od věci připomenout si určité věci ze starých dobrých zašlých časů. Určitě jste už také slyšeli o tréninkovém deníku. Vedli si jej výkonnostní běžci po mnoho generací a většinou měl podobu ohmataného sešitku s narýsovanými tabulkami a množstvím údajů psaných drobným písmem obyčejnou tužkou. Také dnešní vědecké studie dokazují, že vedení tréninkového deníku vůbec není od věci ‒ pomáhá totiž zlepšovat výkonnost úplně všech!

Foto: Profimedia.cz

Tréninkový deník může být velkým pomocníkem pro zlepšování vašich výkonů.

Článek

Na formě vedení dokumentace zase až tak nezáleží, ale ruku na srdce, kdo z nás pečlivě zkoumá všechny statistiky, které nejrůznější mobilní aplikace nebo chytré sporttestery nabízejí? Ta listinná podoba měla něco do sebe. Jednak jste údaje lépe vnímali, protože jste je získávali nesnadněji než dnes a zároveň jste je při zapisování ukládali minimálně do své krátkodobé paměti, jednak jste si mohli vytvořit soupisku přesně podle svých představ.

Ale zpět k výzkumům: Moderní britská studie dokázala, že každodenní dokumentace sportovních výsledků, ať už z tréninků nebo ze samotných závodů, má v dlouhodobějším horizontu za výsledek zlepšování výkonnosti. Vědci pozorovali, zkoumali, hodnotili výkonnostní vývoj u skupiny běžců po dobu pěti let. A výsledek byl zcela jednoznačný: Ti, kteří své tréninkové jednotky zaznamenávali, ukládali a porovnávali, se v průměru zlepšovali o 7 % více než ti, kteří se svými daty nijak nepracovali, nezaznamenávali je. Výsledek byl shodný v případech, kdy se jednalo o výkonnostní sportovce, i v případech, kdy šlo o pouhé hobby-běžce.

Jak může přispět samotná dokumentace k výkonnostnímu růstu, je nasnadě. Zaznamenaná data umožňují efektivní analýzu tréninku a závodů. Jasněji a zřetelněji z nich vyplývá jednoznačná souvztažnost mezi absolvovanými tréninky a výsledky ze závodů, než když spoléháte pouze na svou paměť, pojmy a dojmy. Atleti tak mohou své poznatky vyplývající z dat aplikovat v praxi a efektivněji přizpůsobovat trénink aktuálnímu stavu kondice.

Reklama

Související témata: