Hlavní obsah

Kyčle, kyčle, hýbejte se!

Praha

Zdálo by se, že každý náš krok vlastně dělají kyčle. A mělo by to tak skutečně být. V kyčelním kloubu se noha ohýbá, když chce vykročit vpřed. Také se v něm zanožuje při odrazu. Proto kyčelní klouby máme, a proto mají tak velký rozsah. Ovšem realita je jiná. Své kyčle používáme ve většině případů málo, a ještě k tomu špatně.

Foto: Profimedia.cz

Správný pohyb v kyčlích je pro sportovní život zásadní.

Článek

Když se podíváte na většinu běžců, ale i chodců, uvidíte, jak při chůzi hází pánví ze strany na stranu a kroutí se v pase. Krok vlastně nedělají kyčlemi, ale tím, že vytočí pánev. Při vykročení natočí pánev na jedné straně vpřed a kyčel při tom udělá jen minimální pohyb. Pohyb místo v kyčlích probíhá v pase, tedy v bederní páteři.

Takovýto stereotyp chůze či běhu si vytvořilo nápadně mnoho lidí. A proto jsou také tak časté související obtíže typu bolest zad, výhřez ploténky, bolest kyčle nebo třísla, bolest kolene a mnoho dalších. Čím to je?

Příčin může být více. U většiny lidí můžeme pátrat po příčině v době, kdy se kvalita jejich motoriky vyvíjela, tedy v prvním roce života. Až tam může být zakopaný pes, i když se potíže dostavily třeba až ve čtyřiceti letech a po dlouhé běžecké historii. Někdo jiný ovšem tak dobré kompenzační a samoozdravné mechanizmy organizmu nemá, a tak potíže přijdou poměrně záhy poté, co poprvé vyběhne.

Velké části z nás se totiž nezapojí dobře svaly trupu už na úplném začátku. A když takovému devítiměsíčními dítěti nepracuje zjednodušeně řečeno dobře bříško, nebudou pracovat dobře ani kyčle při lezení. Dítě se chce dostat vpřed, a to všemi dostupnými možnostmi. Trup je špatně zpevněný, a proto při lezení bude nakračovat tak, že vytáhne pánev na jedné straně a tím se jedno koleno dostane dopředu. A stejně tak na druhé straně. Při lezení pak hrozně hází zadečkem do stran. A jak se postaví, bude při chození opět kroutit pánví. To už mu pak zůstane až do dospělosti. Každým krokem si přiživuje přetížení beder, ale i jiných částí těla.

A následně tu máme dnešní způsob života. Naše kyčle, mající tendenci k tomu pracovat málo, se většinu času nacházejí v nehybném pokrčení ‒ v sedu. Tím se jejich aktivita opět utlumuje. Po celodenním sezení vyběhneme, jenže nohy tak trochu taháme za sebou, kyčle jsou jakoby spečené a pohyb nahrazujeme jinde – bedry, koleny, chodidly.

Je z toho cesta ven, když už je špatný pohyb založen od prvopočátku? Odpověď zní: ano! Mozek umí zapojit svaly správně, a dokonce velmi ochotně, jen mu musíme ukázat cestu a dát mu správné podněty. Zde je pár tipů, co můžete udělat hned:

1. Před během si zacvičte – protáhněte se do výpadu, protáhněte přitahovače stehen.
2. Trénujte atletickou abecedu – ta je na kyčle přímo zaměřená. Uvědomujte si pohyb kyčlí při výskocích, předkopávání a u tzv. jeleních skoků vnímejte, jak jde koleno ostře vpřed.
3. Hlídejte si správnou frekvenci kroků – kratší krok a vyšší frekvence nám pomohou k určitému zpevnění v pase, tedy k lepšímu používání kyčlí.
4. Centrum těla je rám pohybu – při běhu se zpevněte tak, jako by vaše ramena a pánev jely po čáře. Také hlava jako by jela po čáře. Tedy omezte skákání a vychylování do stran.
5. Vykračujte koleny, ne chodidly – nevysouvejte vpřed chodidlo, ale koleno a chodidlo pokládejte pod koleno, ne vpřed. Tím zajistíte, že se krok bude odehrávat v kyčli a nebude nahrazován kolenem.

Pokud je problém větší a už máte nějaké bolesti, nemusí to stačit a bude potřeba cílenější práce a detailnější cvičení, korekce běhu. Výsledky se ale dostaví prakticky ihned, jak člověk začne cvičit. Dejte tělu šanci na změnu a ono vám to tisíckrát vrátí!

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Míváte problémy v oblasti kyčlí?
Ano, celkem často.
74 %
Spíše zřídka.
13,6 %
Ne, vůbec.
12,4 %
Celkem hlasovalo 531 čtenářů.

Reklama