Hlavní obsah

Už vám bylo 40? Zásady regenerace jsou důležitější než kdy předtím!

Praha

Léto je v plném proudu a stále více lidí, kteří dříve o běhání pouze uvažovali, přechází od teorie k praxi. To je samozřejmě velmi chvályhodné a doporučeníhodné. Pro tělo je pohyb důležitý v každém věku. Jen pokud už patříte do kategorie 40+, pár věcí bude probíhat trochu jinak než před dvaceti lety. Krásné počasí a překrásné dovolenkové destinace spoustu běžců vydráždí také k daleko větším výkonům. I takovým, na které by správně měli ještě chvíli trénovat. Velké výkony by měly být ovšem také vyváženy patřičnou regenerací. U lidí starších čtyřiceti let platí poslední věta dvojnásob.

Foto: Profimedia.cz

Po čtyřicítce zkrátka potřebuje naše tělo kvalitnější péči.

Článek

Intenzivní běžecký život neznamená, že můžete jíst všechno

Co se v mládí ztratilo bez jediné známky problému, nám dnes tělo může jen stěží snadno odpustit. Odborníci dokonce hovoří o tom, že špatná strava patří mezi nezávažnější faktory ovlivňující atletické schopnosti člověka. Po tréninku musíme vhodným způsobem doplnit tři věci:

- uhlohydráty

- proteiny

- tekutiny

Vhodný je třeba tuňák, kuře, samozřejmě ovoce, zelenina nebo ovocné smoothie s jogurtem. Zapomeňte na všechny ty moderní „sportovní" nápoje plné cukru nebo naopak umělých sladidel. Nejlepším nápojem je pořád voda, a pokud ji chcete něčím obohatit, zkuste třeba trochu citronové šťávy, sůl a med. A ne, potréninkové pivo opravdu není nic dobrého. Působí močopudně, a tak vás v tu nejméně vhodnou chvíli ještě více dehydruje. Alkohol regeneraci navíc dále zpomalí.

Strava těsně po tréninku je hlavním klíčem ke dveřím se jmenovkou Regenerace. A rozhodující je první půlhodina, maximálně hodina po výkonu. Největším problémem ovšem je, že spousta běžců nepociťuje po tréninku vůbec hlad, a tak stravu neřeší. Nicméně doplnění už zmíněných tří základních kamenů regeneračního jídelníčku může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu a potřebnou dobu regenerace.

Nezkracujte si spánek

Lidé po čtyřicítce jsou většinou velmi aktivní – jak v rodině, tak v práci a spánek bohužel bývá právě to místo, kde se mnoho z nich snaží nějakou tu hodinku ušetřit. Svůj organismus však neošálíte. Lidské tělo ve spánku uvolňuje růstový hormon, který putuje po těle a reaguje s jednotlivými buňkami. Stimuluje je k oživení, opravám. A byli-li jste ve dvaceti schopní propařit celou noc, ve čtyřiceti to už půjde mnohem hůře. Tělo se prostě bez kvalitního a dostatečného spánku neobejde.

No stress!

Kvalitu spánku, ale i výkonnost a regeneraci ovlivňuje také hladina stresu. Atletický život není od zbytku naší existence nijak oddělen. Velký stres ovlivní i úroveň zotavování po náročné fyzické aktivitě. Odborníci proto doporučují pravidelně zařazovat také relaxační, meditační techniky. I nejrůznější studie prokázaly, že kdo pravidelně medituje, regeneruje a zotavuje se mnohem rychleji.

Kompenzační trénink

Více než pro kohokoli jiného je pro stárnoucí atlety důležité věnovat se také kompenzačnímu tréninku. Samotné běhání nestačí. Pro udržení zdraví a fyzičky je důležité posilovat také core, pracovat na posílení jinak příliš nevyužívaných svalových partií, ale také na flexibilitě. Vhodným řešením by zde mohla být tradiční forma jógy.

Reklama