Hlavní obsah

Jste na dobré cestě splnit své letošní výzvy? Otestujte se!

Praha

Léto je asi pro všechny běžce částí roku, kdy trénink bývá nejintenzivnější. A s tréninkem také očekávání progrese, dobrých výkonů či dokonce vítězství v nadcházejícím čase. Intenzita a objem tréninků bývá nejvyšší a je-li vše v pořádku, cítíte se dobře a zranění se vám vyhnula, bude také na čase reálně zhodnotit své síly a možnosti, abychom věděli, jak na tom skutečně jsme.

Foto: Profimedia.cz

Léto nám dá dobrou odpověď, jak na tom skutečně jsme.

Článek

Dejte si testovací závod

Právě léto je nejlepším obdobím pro otestování celkové fyzické úrovně a rychlosti. Naštěstí je léto nabité nejrůznějšími závody nejrůznějších distancí, a tak je opravdu z čeho vybírat. Některý z pěti až desetikilometrových závodů je ideální. Taková délka běžená opravdu jako závod hodně napoví, jak na tom doopravdy jsme. Uběhnutá na hranici možností nás sice také unaví, ale zároveň nevysílí natolik, abychom s podobným nasazením nemohli absolvovat také náš vysněný půlmaraton, maraton nebo ultra, na nějž se dlouhodobě připravujeme. Podle výsledků testovacího závodu můžeme i poměrně přesně odhadnout své reálné možnosti na všech dalších tratích. Výborným pomocníkem nám může být také on-line běžecká kalkulačka, která dokáže predikovat výsledky s překvapivou přesností.

Pokud ale nejste úplně soutěživý typ nebo nemůžete startovat na oficiálním závodě z nějakého jiného důvodu, můžete si udělat soukromý test v podstatě na stejné bázi. Zaběhněte na maximu svých možností alespoň pět kilometrů a sledujte svůj čas, rychlost, případně další hodnoty, které nabízejí vaše sportovní hodinky. Ty dražší už dnes dokáží spočítat i zmiňovanou predikci. Pokud chcete otestovat svoji vytrvalost, své úvahy směřujte k testovacímu běhu alespoň tři čtvrtě hodiny dlouhému.

Plánujte, programujte

Nejspíše už podle nějakého více či méně sofistikovaného tréninkového programu běháte. Pokud ale ne, teď je ten nejlepší čas s tím začít. Strukturovaný tréninkový plán vám pomůže zapracovat na vašich slabých místech a vytěžit co nejvíce z míst silných. Spoustu zajímavých a vyzkoušených tréninkových plánů uzpůsobených typu závodu, na nějž se chce běžec připravit, naleznete na internetu. Pokud ale máte možnost získat alespoň na pár měsíců skutečného trenéra, určitě ji využijte. Zkušené trenérovo oko vám pomůže odhalit skrytá slabá i silná místa velice rychle a vy na nich můžete začít okamžitě pracovat.

Socializujte se

Běhání je do značné míry individuální druh zábavy. Nepotřebujete spoluhráče ani protihráče. To ale neznamená, že byste se ostatním měli vyhýbat. Právě naopak! Využijte každé možnosti zaběhat si ve skupině! Vždy se totiž najde někdo, od nějž se můžete něčemu naučit, a na druhou stranu také někdo, koho něco můžete naučit vy. Sdílené úspěchy i neúspěchy jsou užitečné pro všechny. Ostatní tak mohou čerpat z pozitivních zkušeností někoho jiného, nebo naopak nemusí dělat stejné chyby a ve svém vývoji slepé uličky rovnou přeskočit.

Rozsáhlé průzkumy rovněž naznačují, že běžci se většinou rekrutují z chytrých a veskrze příjemných lidí, takže pravděpodobnost, že svůj čas strávíte v dobré společnosti, je poměrně vysoká.

Reklama