Hlavní obsah

Podzimní letargie? Nic pro vás, běžci!

Praha

Na sklonku roku, na podzim a v zimě se dostáváme do změněných psychických stavů, které nejsou zrovna příznivě nakloněny tréninkovému úsilí. Zkrátka jak se začne krátit den a teploty klesat, do trénování a běhání se musíme více přemlouvat a možná se cítíme i trochu unaveněji. Je to přirozené. Všechno v přírodě podléhá určitým cyklům, dokonce i všechno v našich tělech. A psychiku z toho bohužel nemůžeme vyčlenit. Jak si poradit s klesající motivací a do jara se úplně nerozložit a neshnít?

Foto: Profimedia.cz

Podzimní únava? Důležité je nepřestávat.

Článek

Běžecká sezóna se chtě nechtě chýlí ke konci. Maratony už jsou vypsané až na další rok a ani těch kratších závodů už v termínovkách moc nenajdete. A další sezóna se zdá tak vzdálená, že určitě ještě není nutné začít pracovat na přípravě. Opak je ale pravdou. Necháte-li tělo přes studenější část roku zrezivět, kdo ví, jak se vám jej podaří nastartovat na jaře!

Psychologové už dávno odhalili vliv délky slunečního svitu na lidskou psychiku a ne nadarmo jsou Islanďané žijící v podstatě na severním polárním kruhu největšími konzumenty antidepresiv na světě. Vše se mění a nic není jako dříve. To ale neznamená, že rezignujeme, vykašleme se na pohyb a začneme s kamarády z mokré čtvrti více navštěvovat nejrůznější pivnice a nálevny, viďte? Nejdůležitější je připustit si realitu takovou, jaká je. Určitě to bude do jara těžší. V zimě ani příroda kolem nás nepřekypuje nějakou přehnanou aktivitou a my jsme v tomto směru stále ještě součástí přírody.

Nevadí! Zásada číslo jedna: Smířit se s tím a odpustit sami sobě, že výkony zkrátka nebudou takové jako třeba ještě před měsícem či dvěma. Úroveň naší energie asi trochu poklesne, ale my už víme, že se tím nemusíme ubíjet. Zároveň by ale bylo dobré udržovat tu výkonnostní úroveň, kterou jsme si během předchozích příznivějších období vypracovali, co říkáte? Je na čase zvolnit a hodit se více do pohody. Odpočinout si od závodních stresů a v klidu si nabíhat pomalé, relaxované kilometry. Ty nám vytvoří silnou základnu obecné vytrvalosti, na které budeme moci na jaře kvalitně stavět.

Jak se postavit klesající motivaci a rostoucí nechuti? Nejlépe zády! Prostě se od nich odvrátíme a zvolna, leč vytrvale jim budeme utíkat. Výborným pomocníkem nám bude upravený tréninkový plán na příští měsíc či dva. Upravený v tom smyslu, že bude realisticky odrážet potřeby znaveného těla. Důležité není udržet rychlost nebo kilometráž předchozích tréninků. To nejdůležitější je vytrvat. Můžete ubrat na rychlosti, při potřebě snížit dávky nebo počet tréninků týdně, dopřejte si zkrátka cokoli, co vašemu tělu udělá dobře, ale zachovejte alespoň tři tréninky týdně. Všichni jsme tak trochu Sisyfos a když přestaneme ten svůj balvan valit vzhůru, skutálí se nám zase zpátky do údolí. Důsledně realistický plán na zimní měsíce nám pomůže udržet alespoň nějakou hladinu motivace a udržet fyzičku.

Právě tmavší měsíce roku jsou tím nejvhodnějším obdobím na to vyzkoušet něco nového. Zkuste si třeba koupit na měsíc dva permanentku do fitka a nějaký vám zcela neznámý druh cvičení. V dnes tolik moderním cross trainingu určitě najdete pár cviků, které vám budou pomáhat i do budoucna. V zimě přibude času na důkladné protahování (vždyť ten strečink je stejně jenom takové válení na zemi!) a uvolňování svalů (zkuste třeba válec). Můžete si také najít nějakou skupinku přátel, s nimiž si půjdete příjemně pokecat za běhu. Zkuste třeba i nějaká funkční vyšetření a navštívit fyzioterapeuta. Pokud je pro vás více tmy nepřekonatelnou bariérou, zkuste více aktivně využívat víkendy. Oblíbené hory, lyžovačky, výšlapy k tomu úplně vybízejí.

V méně aktivnějších měsících dopřejte tělu úplné zotavení. Více času teď můžete věnovat třeba i tak jednoduché věci, jakou je spánek. Můžete vypilovávat stravu, věnovat se dalším koníčkům a přátelům. Zima je zkrátka fajn, i když si z ní nejspíš žádný běžecký osobák neodnesete.

Co děláte přes zimu?
Pokračuju v tréninku, i když třeba méně intenzivně.
85,3 %
Věnuju se hlavně regeneraci, kompenzačním sportům a pod.
9,1 %
Vůbec nic.
5,6 %
Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

Reklama