Hlavní obsah

Adventní kalendář aneb jak se z Vánoc nezbláznit

Praha

Vánoce jsou svátky klidu. Chcete-li běhat jen tak, jak chcete či jak vám tréninkový plán velí – a nenechat se zmítat vánočním šílenstvím až hysterií, jimž pravidelně podléhá vaše okolí, inspirujte se naším běžecko-adventním kalendářem. Jen tak si užijete klid a neprošvihnete nic důležitého.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce, Vánoce přibíhají, šťastné a veselé!

Článek

1.12. Pokud jste to ještě neudělali, zařiďte pro své děti návštěvu Mikuláše a pořiďte si domů adventní věnec (nebo suroviny na něj). Svůj běh si užijte plnými doušky a nezapomeňte si po něm trochu zaposilovat.

2.12.Ideální den pro dlouhý běh nebo účast na některém ze závodů, jichž je i v tomto období dostatek. Po běhu si můžete zarelaxovat u vyhřátého krbu, nebo poležet ve vaně. Vyhrabejte cédéčka s vánočními koledami, které se vám líbí a chcete-li, máte poslední možnost na výrobu adventního věnce. Koledy si můžete pustit k výrobě věnce, nebo třeba perníčků.

3.12. Tato neděle je letošní první adventní. Nezapomeňte zapálit první svíčku. Vánoční atmosféra vám lépe zachutná, když si předtím dáte malý výživný fartleček. Dárečky pro blízké si objednejte nejlépe po internetu – chcete přece běhat po lese, ne po obchodech.

4.12. Nejpozději dnes si napište svému Běžíškovi. Může vám naježit to, co opravdu chcete – a že to také stihne. Na pozdější reklamace nemusí brát zřetel. Odběhněte si své kilometry a nezapomeňte po cestě vzít několik třešňových větviček na svátek Svaté Barbory. Mikulášovi pro své děti pošlete ještě seznam hříchů a pochval svých dětí, a připravte jim nějaký mikulášský balíček, nejlépe zdravých dobrot.

5.12. Dnes chodí ulicemi Mikuláši, čerti a andělé. Pokud jste moc nezlobili a poctivě trénovali, čert vás určitě nesebere, když si vyběhnete pro svou denní porci. Nezapomeňte se po doběhu pořádně protáhnout.

6.12. Hufff! Mikuláš za námi. Nezapomeňte svým ratolestem schovat sladkosti, které dostaly a které se nezkazí, naopak si dopřejte spolu s nimi pořádnou porci ovocných vitamínů. (Není nic horšího, než nalézt po měsíci v dětském pokojíku tašku s poněkud rozteklými banány a mandarinkami, a vedle toho spoustu papírků od bonbonů a čokolád). Při svém dnešním běhu si zkuste poskládat v hlavě koledy, které znáte a které se svými dětmi můžete natrénovat, nebo rekapitulujte, zda máte a co ještě potřebujete na výrobu vánočního cukroví.

7.12. Dopřejte si bazén, masáž nebo třeba hodinu jógy. Pusťte si uklidňující hudbu, přečtěte si kousek knihy. Hledejte chvilky klidu a alespoň na chvíli se nikam nehoňte.

8.12. Pátek ‒ a možná budete vy i děti dříve doma. Proběhněte se a opět si nezapomeňte zaposilovat. Pokud jste v minulosti hráli na klavír či jiný nástroj a nyní se na něj jen práší, je právě nyní nejlepší čas si jej trochu osvěžit. Vyberte si s dětmi dvě až tři vánoční koledy, které si nacvičíte ke stromečku – nejlépe však takové, na něž je třeba se trochu podívat. Namísto otřepaných Koleda, koleda Štěpáne či Rolniček se podívejte po tradičních českých. Na většinu z nich vystačíte se dvěma až třemi akordy.

9.12. Úklid je opruz, to víme všichni. Proto to s ním určitě nepřehánějte. Umyjte okna, trochu více si vyluxujte nebo proveďte probírku jedné z místností svého obydlí, kterou již máte nějakou dobu v plánu. Udělejte ale jen jednu z těchto věcí, jste doma, ne na útěku. S uspokojením si dejte dvacet (kilometrů a poté i šlofíka) a protáhněte se.

10.12. Chcete-li, pokračujte s výrobou cukroví či zvelebováním příbytku, ale nenechte na tom duši. Tu zato můžete klidně i vyplivnout na pořádném fartlečku s kopečky a změnami tempa. Zapalte druhou adventní svíčku a můžete začít balit své první dárky.

11.12. Směle do nového týdne! Zrekapitulujte si dárky, které již máte doma, případně pro koho – a dopilujte seznam těch, které vám chybí. Pohoňte trochu e-shopy a pošťáky a najděte svůj klid ve své pravidelné porci pondělních kilometrů s parádním protažením na závěr.

12.12. Nemá někdo z vašich blízkých svátek či narozeniny? Ve vánočním shonu a shánění dárků nezřídka i pro dvacet lidí se na tyhle v tuto chvíli „vedlejší" oslavy rádo zapomíná, a rozpočet také není nafukovací. Prohlédněte kalendář a potěšte je, napište jim či zavolejte, sejděte si a dejte si jedno (či pár kilásků) na zdraví, ať na tom nejsou vaši prosincoví (a pak často i lednoví) blízcí tak trochu ošizeni. V každém volném okamžiku se v klidu posaďte, položte zklidněte se a prohlubte dech – bude to balzám na vaše zdraví i nervovou soustavu.

Reklama