Hlavní obsah

Spěte! Pravděpodobnost zranění je nepřímo úměrná délce vašeho spánku

O potřebě a fyzické i psychické nutnosti dostatečně dlouhého spánku jste se mohli dočíst i na našich stránkách. Nedostatek spánku má mnoho negativních vlivů. Zajímavý a zcela nový výzkum nyní provedla univerzita v americkém Connecticutu. Zkoumala vztah mezi nedostatkem spánku a zraněními mladých sportovců a došla k překvapivým závěrům.

Foto: Profimedia.cz

Více spánku znamená méně zranění, ukázala nová studie.

Článek

Vztahům mezi nejrůznějšími tréninkovými faktory a zraněními atletů bylo věnováno už mnoho pozornosti. Doposud se ale žádná studie nezaměřila na dopad nedostatečného spánku na počty zranění mezi mladými atlety. 160 adolescentních sportovců bylo sledováno s ohledem na jejich spánkové zvyklosti a zaznamenaná sportovní zranění. Dalších 112 mladých sportovců se do výzkumu zapojilo online. Zastoupení žen a mužů bylo rovnoměrné, průměrný věk respondentů byl 15 let. Data byla ověřována i pomocí zpětného dotazování rodičů dětí. Zranění registrovala sportovní oddělení daných škol.

Podrobná analýza dat ukázala, že nejlepším měřítkem pravděpodobnosti zranění je průměrná doba spánku na jednu noc a školní ročník. Atleti, kteří spali v průměru méně než osm hodin denně, měli 1,7krát vyšší pravděpodobnost, že se zraní, než ti, kteří v průměru naspali osm nebo více hodin za jednu noc. Zajímavé bylo i další zjištění: S rostoucím školním ročníkem roste vždy 1,4krát také pravděpodobnost zranění.

Spánková deprivace a rostoucí školní ročník (věk dítěte) mají největší vliv na výskyt atletického zranění mladých sportovců. Vědci vyvozují, že dbát na dostatečně dlouhý spánek u dětí je nejoptimálnějším způsobem, jak je ochránit před (zbytečnými) zraněními na sportovištích.

Reklama