Hlavní obsah

Jak se správně nadopovat kofeinem?

Praha

Kofein patří mezi legální drogy, doping. O drogu jde nejen z pohledu psychologů, ale také z pohledu sportovních lékařů. Je to látka, která ‒ pouze tím, že ji pozřete ‒ dle některých výzkumů dokáže zlepšit váš výkon až o dvě procenta. Není to sice mnoho, ale nezapomínejme, že na vrcholové úrovni i malé zlomky procent hrají při získávání zlatých medailí velkou roli. Kofein zatím nikdo nezakázal, takže s ním cyklisté i běžci směle experimentují. Chcete patřit mezi ty, kdo jej využívají? Bránit vám nebudeme...

Foto: Profimedia.cz

Kofein nám dává kříkla? Vlastně ano.

Článek

Málokterou látku najdete tak mohutně zastoupenou v nejrůznějších sportovních přípravcích. V nápojích, v gelech, v prášku, ve žvýkačkách, bonbonech, nebo dokonce ve sprejích. Účinky kofeinu jsou dobře známy dlouhá léta a není snad maratónského závodu, kde byste na občerstvovacích stanicích nenašli kávu, nebo aspoň nějaký nápoj typu koly, případně energeťák. Třeba kávu dnes pije skoro každý, mnozí dokonce vícekrát denně. Pokud patříte mezi ně, možná děláte chybu. Pravidelné denní popíjení kávy vybuduje rezistenci vašeho organismu vůči účinkům kofeinu, což by v případě, že se chystáte na nějaké závody mohla být škoda.

Za co je kofein zodpovědný?

Kofein blokuje ty správné receptory, takže oddaluje únavu běžce. Redukuje také vnímání bolesti a námahy (je to vlastně taková dovolená náhražka „růžové pilulky" ibalginu). Naopak zvyšuje reaktivitu svalových vláken, takže jste rychlejší a svým způsobem také silnější. A, jak mohou potvrdit asi všichni kafaři, kofein také zlepšuje náladu, což se na závodech rovněž může hodit.

TIP
Dávejte si dobrý pozor na kofeinové žvýkačky. Tam je nástup účinků mnohem rychlejší díky vstřebávání kofeinu sliznicí. Pokusy říkají, že přichází maximálně do 15 minut!

Závodní háček

Pokud chcete dobrodiní kofeinu pro závody využít naplno, měli byste si od kávy dát nějakou dobu pauzu. Se zvyšujícím se množstvím denně požívaného kofeinu se jeho příznivé efekty snižují. Výzkumy hovoří o tom, že už srovnání skupin požívajících jednu a dvě kávy denně vede k výraznému úbytku příznivých vlivů kofeinu na organismus sportovce. Abyste se vyhnuli absťákům, bude vhodné ladit předzávodní příjem kofeinu podobně jako předzávodní trénink nebo stravu.

Jak ho do sebe dostat?

Nejúčinnější je čistá forma kofeinu, bílá krystalická látka. Tou je ale velice snadné se předávkovat, což také nechcete. Takže je asi lepší zůstat u svého oblíbeného nápoje skvělého aromatu, případně koly či nějakého energetického nápoje s obsahem kofeinu. Nejlepších výsledků je dle studií dosahováno 30-70 minut před výkonem, přičemž dávka je mezi 2-6 miligramy na kilogram hmotnosti běžce. Začněte experimentovat na nižším konci škály a případně dávkování zvyšujte. Tolerance jednotlivých běžců může být značně odlišná.

Reklama