Hlavní obsah

10 tipů do začátků (II.)

Praha

A máme tady druhou polovinu našeho desatera pro začínající běžce, případně všechny, co své běhací úsilí po zimním spánku obnovují. Načerpejte nové tipy, nazujte, případně vyzujte, maratonky a poběžte s námi do další nové a úžasné běžecké sezóny!

Foto: asics.com

Novoroční běhání chmury zahání.

Článek

6. Vzhůru do kopce!

Běhání po nepříznivě nakloněné horizontále by se mělo stát naším dením chlebem alespoň jednou do týdne. Ve zvlněném, nebo dokonce hornatém terénu získáte na svalové hmotě dolních končetin. Silná muskulatura vám nejen pomůže předcházet zraněním, ale má také velmi pozitivní účinky na efektivitu běhu. Kopcovitý terén vnese do vašeho tréninku kromě jiného také vítanou změnu, takže ani psychika nezůstane pozitivních vlivů ušetřena. Pokud ve svém okolí nemáte zrovna hory, využijte jakoukoli terénní nerovnost, kterou budete vybíhat vícenásobně v rámci různorodých koleček po okolí.

7. Osvoboďte se!

Dopřejte si alespoň někdy ten pocit, kdy necháte všechny starosti spojené s nejmodernější technikou doma a vyběhnete jen tak ‒ bez sporttesteru, mobilního telefonu, hodinek, stopek, pulsmetru, krokoměru... Zkuste to třeba jednou týdně. Neztratíte tak kontakt s vlastním tělem a každý takový výběh se můžete soustředit jenom na něj a jeho pocity. Mít dobrý cit pro vlastní tělo a jeho možnosti je hlavně pak při závodech nedocenitelné.

8. Dejte sbohem osamění!

Absolvujte alespoň část svých tréninků v doprovodu běžeckých přátel. Má to jednak výrazný motivační prvek ‒ sami byste se možná někdy k výběhu nevykopali, ale vymluvit se kamarádovi vám stále ještě může připadat trapné, jednak může mít takový společný výběh i výrazný pozitivní efekt na váš výkon. Ve dvou či více lidech se to zkrátka lépe táhne, motivace narůstá. A když zvolíte „pokec za běhu", zvýšíte tréninkový efekt většími nároky na plíce a zároveň snadno zvolíte správné tempo třeba pro dlouhý běh (long run).

9. Nechte hudbu vstoupit

Pohyb a hudba tvoří neodlučitelnou dvojici. Ne nadarmo se na hudbu většinou tancuje. Pokud budete poslouchat hudbu při běhání, může nás to v mnohém pozitivně ovlivnit: zvyšuje to motivaci, nechává nás to zapomenout na námahu a bolest tréninku. Pokud člověk naslouchá libé hudbě, jeho mozek začne produkovat hormony štěstí. To může kromě jiného vést i ke zvýšení výkonu. Samozřejmě dbejte své osobní bezpečnosti, sluchátka používejte jen na bezpečných místech, nebo používejte taková, která neodvedou zcela vaši pozornost od dění kolem. Pokud se s hudbou chystáte na závody (hlavně v zahraničí), ověřte si, že něco takového není v pravidlech zakázáno.

10. Pestrosti není nikdy dosti

Pestrá má být naše strava i náš běh. Dbejte na to, aby vaše běžecká příprava byla pestrá. Zařazujte do svých tréninků pravidelně kopce, tempa, úseky i dlouhé běhy. Nebojte se zkoušet (pro vás) nové věci, jako jsou třeba schody nebo aqua jogging. A nebojte se ani jiných druhů pohybu. Naopak pravidelné posilování nebo pěstování zcela odlišných pohybových aktivit může vašemu běhání jen prospět.

Reklama

Související témata: