Hlavní obsah

Přátelé, netvařte se kysele (2.)

Praha

Víte, jakou souvislost má překyselení organismu a sportovní výkon? A kde se kyseliny v těle vlastně berou? Dá se proti nim bojovat? Zákeřným latentním překyselením a všemi problémy z toho plynoucími jsme ohroženi i my sportovci, kteří se několikrát v týdnu dostáváme do „kyselých“ hodnot, když si pořádně hrábneme za anaerobní práh.

Netvařte se kysele, volte radši úsměvy veselé!

Článek

Při intenzivní svalové práci vzniká kyselina mléčná a v rámci urychlení regenerace po výkonu bychom ji měli pomoci svému tělu opět odbourat. Právě nevyvážené hladiny minerálů vedou ke křečím, které dovedou v jediném závodě zmařit týdny a měsíce tréninkového úsilí. A strava?

Jen z toho, co sníme, má více než 90 % populace překyselení organizmu. Například ze stravy bohaté na proteiny a masa je jedním z odpadních produktů trávení bílkovin kyselina močová, přičemž uzeniny (a nejen ony) obsahují ještě velké množství konzervantů a solí, z nichž se tvoří ještě kyselina sírová a dusičná.

Ze sladkostí, limonád, pečiva z bílé mouky a tučné stravy, se tvoří kyselina octová. Z biochemie víme, že jednoduché sacharidy i tuky se v metabolických drahách semelou na acetylkoenzym A, který je výchozím produktem dalších látek v těle, a to jak těch užitečných, tak těch, jichž bychom se rádi zbavili.

Bez viny není ani víno a sýry – vzniká tu kyselina vinná a v důsledku síření při konzervaci i kyselina sírová, ze sýrů pak kyselina dusičná. Sycené limonády a sodovky produkují kyseliny uhličitou a fosforečnou.

Také třísloviny v kávě a černém čaji spějí svou troškou do mlýna, vítězství však nemohou slavit ani ti, co žijí zdravě. Tedy i zdravá strava skýtá mnoho kyselin:

Špenát či rebarbora obsahuje kyselinu oxalovou, která ve vyšším množství představuje zátěž pro ledviny. A lazaři, kteří na každou bolístku automaticky sáhnou po lécích na bázi kyseliny acetylsalicylové, si tímto svým počínáním nevyrábějí pouze žaludeční vředy.

Co s tím?

Chceme-li zachránit nejen své sportovní výkony, ale hlavně sami sebe, nenechme se zakyselit. Je tu pro to několik dobrých vychytávek. Pro srovnání PH našeho organizmu je nutná vyvážená kombinace „neutralizujících" minerálů. Protože ani zelenina zdaleka není tím, co bývala, pomozme si doplňky stravy, které je obsahují. Namátkou lze doporučit směs minerálů Pro Balance, Anti Cramp a řadu dalších. Z přírodních prostředků jsou dobrými neutralizátory gel z aloe vera či kombinace mladého ječmene a řasy Chlorelly pyrenoidosy.

Pro lepší odhad dávek, které se mohou měnit (i v závislosti na tom, jak právě trénujeme) zpřesnit pomocí speciálních pH proužků s citlivým rozmezím od 5,0 do 7,4. což hravě zvládne každý sám na vlastní toaletě. Málokdo totiž ví, že hodnoty pH moči mezi 5-6,5 považované klasickou medicínou za fyziologické - už signalizují, že se něco děje a organismus musí vzniklý gradient někde kompenzovat (viz minulý díl – pro udržení pH krevní plasmy tělo sahá pro vápník do kostí, a podobně.).

Abychom ale nebyli jako mineralogická sbírka Národního muzea, neboť všeho moc škodí, je dobré alespoň občas pomocí proužků stanovit dávky doplňků přesněji. Po závodech, nebo dvou trénincích za sebou, kde se jde tempo či úseky, spotřeba hodně stoupne, zatímco jindy je můžete s klidem vynechat.

Co dále na kyseliny stoprocentně zabírá – a nemusíte pro to do lékárny? Dobrá nálada! Také při stresu, zlosti, nenávisti a úzkosti se v těle tvoří kyselé produkty. Tak si pojďme zaběhat – a netvařme se kysele!

Reklama