Hlavní obsah

Být navždy mlád? Jak dlouho se běžec může zlepšovat?

Praha

S běháním je to zhruba stejně jako s dalšími sporty, ale i ostatními aktivitami v našich životech. Pokud jsme v něčem noví, po určité době zacvičování jsou vidět první výsledky a výkonnostní křivka roste. A roste a roste, až dosáhne svého maxima. Následuje kratší či delší stagnace a úpadek, pokles, degradace. Ani naše stále se lepšící časy na všech tratích nevydrží věčně a každý z nás jednou zjistí, že lépe zaběhnout to už nepůjde. Až to přijde, buďte připraveni. Jak zajistit, aby pokles nebyl tak rychlý, ani tak prudký? Nějaké možnosti by tu byly...

Foto: Profimedia.cz

Stáří vás dříve nebo později dožene, ale doběhnout vás nemusí.

Článek

Američtí vědci, tentokráte ovšem matematici, sesbírali ohromné množství terénních dat a všechno zprůměrovali, vyhodnotili a vyvodili obecné závěry: Průřezově za všechny distance platí jako výkonnostní vrchol zhruba 35. rok. Po tomto věku už to jde s výkony jen s kopce. Navíc prý také platí, že čím delší závodní trať, tím je pokles zřetelnější. Maratonci tak asi budou o trochu smutnější než sprinteři. Uvedené ovšem nemůžeme bez rozmyslu aplikovat úplně na všechny. I na nejvyšších příčkách světových tabulek najdete výjimky potvrzující pravidlo.

Jinak to bude samozřejmě i v případě, že už vám 35 je a vy s během teprve začínáte. Statistiky řečí průměrů hovoří o zhruba sedmi letech, které máte na zlepšování. Pak už budete pravděpodobně jen pomalejší a pomalejší, i když budete trénovat na pořád stejné úrovni. Vytrvalostní sportovci na tom mohou být o něco lépe. Ukazuje se, že například pro maratonce je průměrný věk výkonnostního maxima někde kolem 40. roku věku.

Co se to s námi vlastně děje, když stárneme?

Předně s věkem klesá schopnost těla rychle okysličovat. Nadechnout vzduch, dostat ho z plicních sklípků do krve, odtransportovat do potřebných míst a tam jej poskytnout pracujícím svalům trvá organismu stále déle. Řečí sportovců klesá VO2 max. To koresponduje i se zjištěním, že maximální hodnota tohoto ukazatele se dosahuje ve věku 30-40 let. Jeho pokles souvisí také se snižováním maximální hodnoty tepové frekvence. Srdce bije pomaleji a dosahuje svého maxima objemu transportované krve dříve. Starší lidé také pomaleji regenerují a s věkem dochází i k úbytku svalové hmoty. Pokud ale budete stále trénovat i po třicítce, můžete své stárnutí ‒ pokles uváděných ukazatelů zpomalit až o polovinu oproti běžné populaci.

Lze udělat něco, abychom proces stárnutí zpomalili?

Kromě rezignace je mnoho dalších cest. Tou nejefektivnější je pokračovat v tréninku a zaměřovat se na ty oblasti, které naši péči nejvíce potřebují. Jako velice efektivní pro udržení vysoké výkonnosti do pozdějšího věku se ukazují nejrůznější cvičení o vysoké intenzitě. Nejrůznější formy rychlých, svižných kruhových tréninků a intervalové tréninky o vysoké intenzitě budou pro vás to pravé, pokud chcete zůstat dlouho ve formě. Velmi efektivní je i stále populárnější crosstraining, který vhodně kombinuje silová cvičení (ta zbrzdí úbytek svalové hmoty) a strečink (ten zajistí zachování nejlepší možné flexibility). Velkou devizou je komplexnost cvičení pro celé tělo a nejrůznější druhy zátěže. Ať už jste se rozhodli zatočit se svým stářím kdykoli, mějte na paměti, že kdo se vzdává až úplně nakonec, ten se vzdává nejlépe.

Reklama

Související témata: