Hlavní obsah

Otřesné! Když se dva tahají za trenky, třetí se směje

Nepříliš sportovní chování předvedla světu etiopská reprezentace na Diamond League ve Švýcarsku. Pokusy o stažení soupeřových trenýrek a docílení tak jeho dehonestace doposud známe především ze světa fotbalových „héreček“. Zdá se ale, že na východě Afriky jsou v tomto směru nějak napřed a implementovali podobné zákroky i do jinak v podstatě nekontaktních sportů. Zatímco si dva Etiopané na čele závodu zkoušeli, kdo má silnější gumu v dolní části svého atletického úboru, vítězí do té doby až třetí v pořadí Birhanu Balew.

Foto: Profimedia.cz

Etiopané předvedli na atletickém mítinku souboj hodný džudistické tatami.

Článek

Divoký finiš, tak by se dal nazvat závěr běhu na 5000 metrů na Diamantové lize v Lausanne. V posledním kole se schylovalo k bratrovražednému souboji dvou reprezentantů Etiopie. Dvacetiletý Yomif Kejelcha a o dva roky mladší Selemon Barega si rozhodně neplánovali dát tomu druhému něco zadarmo.

Kejelcha se zmocňuje vnitřní dráhy a nasazuje k závěrečnému spurtu. Ze záběrů není zcela patrné, co přesně se děje v tuto chvíli. Snad druhý v pořadí Selemon Barega škrtl chodidlem o nohy svého krajana. Kejelcha je vytržen z rytmu, potácí se a ještě za běhu jeho paže vystřeluje, aby zachytila Baregovy trenýrky a strhla jej společně s padlým hrdinou k zemi.

Oba se dostávají do situace, kdy už nedokáží zasáhnout do boje o zlatou medaili. A zatímco dva se perou, třetí se směje: Vítězství si odnáší Birhanu Balew reprezentující Bahrajn. Posledních sto metrů stálo Etiopii stupeň nejvyšší.

Bahrajňan odchází s časem 13:01,09, což je doposud nejlepší výsledek roku a zároveň běžcův osobní rekord. Barega i přes nepříjemný incident stále dokázal zaběhnout na druhém místě svůj nejlepší čas sezóny 13:02,67. Kejelcha opouští kolbiště se zaslouženou diskvalifikací.

Reklama