Hlavní obsah

Číňané všechny převálcují. Zřejmě je to otázka několika málo let

Čína ukazuje drápy, respektive by se možná mělo říci přesněji, že ukazuje hřeby běžeckých treter. Říše středu je bezpochyby ekonomickým gigantem. Všude na světě najdete výrobky s hrdým označením Made in China, některé státy jako by už úplně zapomněly vyrábět něco svého. Kdo ale někdy slyšel o této asijské zemi v souvislosti s během? A přitom v zemi běhají milióny lidí na oficiálních závodech a desítky, možná stovky miliónů používají běh jako doplněk svého životního stylu. A noví čínští výrobci běžeckého vybavení vyzývají na obchodní souboje největší značky v oboru.

Foto: Profimedia.cz

Čína – z ekonomického giganta také gigantem běžeckým.

Článek

Běhání je megatrend současnosti. Pokud hovoříme o světovém kontinuálním růstu počtu běžců, pak v případě Číny musíme hovořit o naprosté explozi. Mnohamiliónové metropole pořádají obří maratóny - Šanghaj, Peking, Sia-men, Čchung-čching, Lan-čou, Chang-cou, Kuang-čou... Vně hranic státu jsou téměř neznámé. To se má ale brzy změnit. Nikde jinde na světě nevykazují nárůsty běžců, městských maratónů a dalších běžeckých akcí tak strmou tendenci.

Ještě před pěti lety by byla taková představa směšná: Běhající Číňané? Ale jděte! Běžce jste v celé zemi v podstatě nezahlédli. Dnes je situace radikálně odlišná. Běhání se v Číně šíří rychlostí požáru stepi. Běh je stále oblíbenější napříč všemi vrstvami společnosti. I v obřích městech potkáte každým rokem stále více a více běžců. Je pro to nějaké rozumné vysvětlení? Snad takové faktory jako rostoucí životní úroveň, úroveň vzdělanosti, ekonomický růst, uvědomování si stále většího procenta obyvatelstva, že je potřeba starat se jak o svou kariéru, tak i o své zdraví by mohly poskytnout alespoň částečnou odpověď. Proč je ale ještě před pár lety opovrhované běhání nyní dnes tak v kurzu a běžecké kluby rostou jako houby po dešti, nikdo přesně neví.

Neuvěřitelná čísla

Není prý nijak ojedinělé potkat i důchodce, který si jednou rukou přidržuje u ucha telefon, prsty druhé ruky svírá cigaretu – a u toho všeho běhá v parku svá tréninková kolečka. Čínská atletická asociace uvádí přibližná data na tento rok, která jsou ohromující: 220 pořádaných maratónů, 1400 dalších běžeckých závodů, 6,8 miliónu účastníků. Pro srovnání čísla jen za tři roky zpět, z roku 2015: 50 maratónů, 130 dalších běžeckých závodů, 1,3 miliónu účastníků. A tím to zdaleka nekončí. Do roku 2020 počítají Číňané s 1900 závodů a více než 10 milióny účastníků. Země se zhruba 1,4 miliardy obyvatel je nejlidnatějším státem na zeměkouli a má potenciál stát se také státem nejběžečtějším.

Řeč není jen o počtech běžců a závodů. Už před pár lety si v Říši středu uvědomili, že běhání je také byznys. V domácím prostředí se zabydlely takové značky jako Anta, Li Ning nebo 361°. Poslední jmenovaná už stihla expandovat na mezinárodní trh a její výrobky najdete ve 360 evropských obchodech, nejblíže pak asi v Drážďanech nebo sousedním Rakousku. Ceny jsou příznivé, kvalita prvotřídní. V žádné jiné zemi se nevyrobí tolik běžeckých bot, jako právě v Číně. Například 60letý generální manažer značky 361° Lin Ping Chuang má třicetileté zkušenosti z oboru, pracoval pro giganty typu Nike, Adidas, New Balance, Asics, Saucony, Puma. Vypadá to, že ani není jiné cesty, než že Čína jednou převálcuje všechny.

Zábava nad byznys

Ale zdaleka nejde jen o byznys. Číňané dali světu i nový druh závodů, při nichž nejde o výkony, ale hlavně o zábavu. Při tomto typu akcí nejde o to proběhnout cílem jako první, ale proběhnout se svým týmem co možná nejpřesnější rychlostí. Máte třeba za úkol uběhnout deset kilometrů průměrným tempem 8:06 min/km a proběhnout cílem jako jeden tým. Samozřejmě bez GPS, sportovních hodinek a podobně. Nějaké běžecké boty z Číny už určitě doma máte, uchytí se u nás i tento čínský vynález?

Reklama

Související témata:
Obliba