Hlavní obsah

Přišla o místo na mistrovství světa, zmastil to úředník

Nadějná keňská běžkyně se nedostala na juniorské mistrovství světa ve Finsku. Důvodem byla dle oficiálního sdělení „abnormalita“ v jejím pase. Dívka soutěžící samozřejmě v ženské kategorii měla totiž v pase uvedeno, že je muž. Že by další Semenyaová, kdy mají i odborníci pochybnosti, v jaké kategorii by dotyčný člověk měl vlastně závodit?

Foto: Profimedia.cz

Stačí jedno chybné písmeno a mistrovství světa je nedostupné. (ilustrační foto)

Článek

Nic takového, Mercy Chepkorirová z Keni nemá žádné problémy se sebeurčením a pravděpodobně ani se svou sexuální orientací. Chyba, jíž by bylo možné považovat za úsměvnou, kdyby atletku nestála účast na mistrovství, vznikla pravděpodobně nepozorností úředníků.

Dívka se měla účastnit klání na trati 3000 metrů, do bojů tak ale bohužel nezasáhne. Chepkorirová musela svůj pas předložit v určitém předstihu na finské ambasádě v Nairobi. Běžkyně se prý ale dozvěděla až příliš pozdě, že její žádost o vízum byla zamítnuta z důvodů nesrovnalostí v jejích cestovních dokladech.

Oficiální místa keňské atletiky vyjádřila velkou lítost nad tím, že se jim chybu nepodařilo podchytit dříve. Chyba pravděpodobně vznikla vinou úředníka vyplňujícího pas. Značku určující pohlaví držitele F z nepozornosti zaměnil za M (z anglického female/male) a tohoto omylu si nevšiml nikdo, až lidé z finské ambasády. Drobná chybka tak mladou atletku stála kus její slibně se rozvíjející kariéry.

Reklama

Související témata: