Hlavní obsah

Otec selhal. Kvůli synově chorobě chtěl zdolat světový rekord

Ambiciózní Kanaďan Dave Proctor, který plánoval překonat svou vlast pouze pomocí vlastních sil, musel svůj pokus o nový světový rekord předčasně ukončit. Donutila jej k tomu rozvíjející se bolest zad pocházející od předchozího zranění. Běh napříč Kanadou končí v Halifaxu se smíšenými pocity. Proctor má ale jasno: Tohle není konec!

Foto: Profimedia.cz

Dave Proctor na počátku svého běhu.

Článek

Cesta napříč celou zemí ne náhodou připomíná běh pravděpodobně celosvětově vůbec nejznámějšího Kanaďana Terryho Foxe. Ten vyrazil na cestu v rámci vlastního boje se zákeřnou chorobou, která jej nakonec stála život. Ultraběžec Dave Proctor chce svým během upozornit na takzvaná vzácná onemocnění typu zvláštní encefalopatie, kterou trpí i jeho syn. Ten s postupem času ztrácí schopnosti pohybu a koordinace. Trvalo více než šest let, než rodina obdržela finální diagnózu onemocnění. Podle statistik trpí nějakou z 8000 forem vzácného onemocnění každý dvanáctý Kanaďan.

Na svou cestu se vytrvalec Dave Proctor vydal 27. června. Naplánoval si 7200 kilometrů napříč svou vlastí za ďábelskou dobu 66 dní. Jeho pokus byl ale už po měsíci přerván nelítostným osudem. Běh měl jednak sloužit k získání pozornosti široké veřejnosti ohledně vzácných onemocnění, jejichž oběti nezřídka propadnou sítí zdravotního systému, jednak k získání jednoho milionu dolarů na další výzkum. Skončil ale už po 2400 kilometrech. I tak jde o neskutečný výkon a jak sám běžec říká: Toto není konec, jen další začátek.

Odvážného Kanaďana zastavil neléčený výhřez ploténky, který se náhle zhoršil. Vytrvalec se vydal zpět do Calgary, kde bude rozhodnuto, zda bude nevyhnutelná operace páteře. Jeden ze zakladatelů organizace Outrun Rare, pro níž Proctor běžel, prohlásil, že už teď běžec odvedl výbornou práci – pomohl postiženým rodinám navázat nové kontakty a dostat se k relevantním zdrojům informací, nepostižené lidi naopak upozornil na to, čím si musí rodiny nemocných dětí procházet.

Proctor je držitelem národních rekordů v běhu na 24, 48 a 72 hodin. Rekord, o jehož překonání se nyní pokoušel, má hodnotu 72 dní. Pochází z roku 1991 a jeho držitelem je Al Howie.

Reklama