Hlavní obsah

Na cestě do nebe opět kraloval drobný Španěl

Londýn

Malé městečko na západě Skotska s poetickým názvem Kinlochleven bylo svědkem závodu Sky Extra ze světové skyrunningové série. Pořadatelé museli podnik o podstatnou část zkrátit, počasí bylo velmi špatné. Na zajímavé trati chvílemi připomínající spíš závody v horolezení vyhrál favorizovaný Španěl.

Závodníci ve Skotsku bojovali nejen s drsnou přírodou, ale i s větrem a deštěmVideo: Reuters

 
Článek

Závod měl původně měřit 55 kilometrů a celkové stoupání mělo představovat 4700 metrů. Kvůli nepřízni počasí byli pořadatelé nuceni nabídnout závodníkům pouze 32 kilometrů v kopcích s celkovým převýšením 2700 metrů.

Nikdo asi nepochyboval o tom, že ze skotské vrchoviny si zlato poveze favorit snad všech horských klání, na nichž se objeví ‒ Kílian Jornet. Mezi 203 závodníky z 28 států světa hladce zvítězil a cílovou pásku zkráceného závodu protínal až poněkud omluvně za 3 hodiny 40 minut a 33 vteřin. Další v cíli byli Švéd André Jonsson (3:42:33) a Ital Daniel Jung (3:45:03).

V ženách se v dramatickém závěru lépe běželo Američance Hillary Gerardiové (4:17:48), která nakonec Britce Jasmin Parisové utekla o pouhých sedm vteřin. Třetí příčka opět patřila Spojeným státům v zastoupení Brittany Petersonové (4:25:44).

Světová série pokračuje 29. září ve Španělsku, kde na účastníky čeká nejdelší klání sezóny se 110 kilometry a načítaným převýšením 6800 metrů.

Reklama