Hlavní obsah

Obskurní rekordy, jaké jste ještě neviděli. Berlín opět překvapil

Berlín

Vedle naprosto fenomenálního výkonu keňského běžce Eliuda Kipchogeho, jemuž se o více než minutu podařilo posunout světový rekord zase o dost blíže magické hranici dvou hodin, viděl Berlín ještě něco. V hlavním městě Německa padlo v ten slavný den mnohem více rekordů. Alespoň to stojí v zápisníku zakladatele jednoho pivovaru.

Foto: Profimedia.cz

Kipchoge překvapivě nebyl jediný, kdo letos v Berlíně získal světový rekord.

Článek

O sportovní hodnotě těch ostatních výkonů se můžeme dlouho přít a vést učené debaty na akademických půdách, své místo si však v Guinnessově knize rekordů našly. Nejkurióznější z nich byl jistě rekord Brita jménem Jamie Buckland, který získal zápis jako „nejrychlejší maratónský běžec světa převlečený za francouzskou pokojskou" s časem 03:02:56 o dost méně impozantním, než byl Kipchogeho výkon. To nejvíc kuriózní na celém případu je ovšem skutečnost, že podobná pitomost napadla jen o osm hodin dříve jistého Australana v rámci maratónu v Sydney. Rekordnímu smolaři vydržel zápis rekordu s časem 3:10:42 pouhých osm hodin!

O další zápis do knihy rekordů se postarala Indka Kranti P. Salvi, toho času nejrychlejší maratónská běžkyně v sárí (03:57:07). Sárí je tradiční indický oděv sestávající z dlouhého pruhu látky obtočeného kolem těla.

Zvláštní uznání by si určitě zasloužil německý borec Richard Mietz, který si vydobyl titul nejrychleji běhajícího maratónce převlečeného za dominantu. V čase 03:34:34 a s obrannou hradbou zahrnující dvě věže a obrovským trávníkem v podhradí se musel určitě hodně nadřít. Richard propojil svůj život s berlínským maratónem už mockrát. Závod se jednou stal i kulisou jeho žádosti o ruku jeho vyvolené. Maratón v Berlíně běžel už pojedenácté a vzhledem k tomu, že jedno desetiletí svého života strávil v Lübecku, rozhodl se tentokráte běžet jako slavná městská brána Lübecker Holstentor.

Den před slavným závodem s velkým Z se jel také berlínský maratón na inline bruslích. Z toho pochází také další rekordní zápis: Nejrychleji zajetý maratón v převleku superhrdiny. Flashovi na kolečkách alias Jochenu Glasbrennerovi se to podařilo v čase 01:12:56.

Tak na co ještě čekáte? Zvolte si svůj vlastní převlek, připravte rodinný rozpočet o patřičný obnos, vyrazte na závody a zapište se také do dějin! Už někdo běžel maratón v převleku za smažený sýr nebo snad za dobrého vojáka Švejka? Stále máte šanci!

Reklama