Hlavní obsah

Smotnem brko. Ovlivní kanadská legalizace konopí amatérský sport?

Ottawa

Kanada od 17. října zlegalizovala užívání marihuany. Její konzumace už v této severoamerické zemi nebude kriminalizována. Je to určitě dobrá i špatná zpráva, podle toho, jaký vliv tento právní krok na váš život má. Téměř okamžitě začala legalizace konopí zaměstnávat sportovní kruhy, a to nejen v Kanadě. Podle výzkumů prý „tráva“ může být pro sportovce více než užitečná.

Foto: Profimedia.cz

Joint nyní jako předtréninková příprava? (ilustrační foto)

Článek

Otázkou samozřejmě zůstává, na jaké úrovni se daný sportovec pohybuje. Špičkoví atleti mají jak před, tak i po 17. říjnu jednoduše smůlu, „brko" prostě „nesmotnou". Bez ohledu na platnou kanadskou legislativu totiž stále platí jednak mezinárodní antidopingový program a jednak pravidla jednotlivých závodů. Z tohoto pohledu se pro sportovce nemění vůbec nic. Marihuana nadále zůstává na seznamu zakázaných látek a pozitivní test na přítomnost substancí v ní obsažených povede jednoznačně k sankcím.

Situace je ale zásadně jiná na poli aktivních hobby-sportovců. Ti už mohou využívat všechny benefity, které známá rostlina přináší. Ačkoli všechny účinky u konopí ještě nejsou úplně prozkoumány, několik velkých pozitiv pro atletické výkony už je dobře zmapovaných. Cannabis například pomůže atletům trénovat o něco více a tvrději. Vykazuje totiž účinky tlumící bolest, což má samozřejmě i vliv na psychiku. Sportovec si může naložit více a poté sklízet více benefitů superkompenzačního efektu svého tréninku. Terapeuti jedním hlasem ale podtrhují, že podobný přístup by neměli aplikovat špičkoví sportovci.

Dalším příznivým efektem užívání marihuany by měla být větší míra soustředění. Při tréninku na vás bude po požití marihuany působit méně rušivých vlivů, lépe se prý soustředíte na trénink samý. To je podle výzkumníků opravdu velký přínos pro zvyšování výkonnosti.

Olej obsažený v konopí, kanabidiol má velký terapeutický potenciál, pokud jde o regeneraci po tréninku. Sportovcům účinně pomáhá snížit náchylnost k zánětům vyčerpaného organizmu, uvolňuje svalové napětí, působí antidepresivně. Navíc nejrůznější testy ukázaly, že je také schopen ochránit naše nervové buňky před nedostatkem kyslíku. Rovněž některé druhy zranění při aplikaci kanabidiolu vykazují lepší uzdravování než standardně podávaná medikace.

Někteří sportovci při testech rovněž měli vykazovat zvýšené senzorické vnímání, což by mohlo mít další pozitivní účinky například při nácviku správné sportovní techniky, vnímání míry zatížení organismu nebo jako prevence zranění. Výzkumníci ale poukazují na fakt, že používání konopí jako kuřiva má samozřejmě negativní vliv na dýchací aparát, takže doporučují jiné druhy aplikace.

Konopí má také známý „uspávací" efekt, což už při své analýze řadí vědci mezi vlivy negativní. Konopí totiž v konečném důsledku narušuje přirozené spánkové rytmy a snižuje celkovou kvalitu spánku. Ta je naproti tomu u sportovců extrémně důležitá, protože jen v určitých spánkových fázích dochází k vylučování hormonů zodpovědných za růst svalové hmoty a její regeneraci.

Nesmíme zapomínat ani na další negativa. Jak už podotýkal Jakub ze známého českého filmu Samotáři: „Někdy to lehounce zhoršuje krátkodobou paměť...".

Byli byste ochotni užívat, případně už užíváte marihuanu k podpoření svých sportovních výkonů?
Ano, u nás už jsme to vyzkoumali dávno.
8,1 %
Požívám, ale ne primárně kvůli sportu.
45,1 %
Požívám, ale nesportuji.
2,9 %
Nepožívám, ale teď o tom uvažuji.
4 %
Nepožívám a neuvažuji.
39,9 %
Celkem hlasovalo 621 čtenářů.

Reklama

Související témata: