Hlavní obsah

Jako z pohádky: Zajíc zachránil želvu

Na Floridě se nedávno odehrál výjev ne nepodobný tomu z Ezopových bajek. Rychlonohý zajíc a pomalá želva. Tentokrát ovšem neuzavřela tato dvě zvířata mezi sebou sázku, ovšem život jednoho z nich v sázce byl. Jak celá potenciálně tragická situace dopadla? Možná vás to překvapí.

Foto: Profimedia.cz

Želva a zajíc spolu tentokrát nezávodili.

Článek

David Verburg je trojnásobný světový šampion ve štafetovém běhu na 4x400 metrů a na trati 400 metrů býval i národním mistrem. Rychlonohý zajíc tentokrát seděl za volantem svého vozu, když na silnici málem přejel velkou suchozemskou želvu. Nezaváhal ani na vteřinu. Na nejbližším možném místě se otočil, vystoupil z auta a neohroženě se vrhl do hustého provozu.

„Měl jsem boty jen tak nazuté, tkaničky nezavázané. Rozběhl jsem se a pomyslel si: ‚To byl hrozný nápad!' Ale už jsem běžel," napsal sprinter na sociálních sítích. Rozběhl se do velké křižovatky zachránit želvu. Zuřivou gestikulací zastavil provoz, chopil se želvy a utíkal zpět ke svému autu.

Živočich přežil bez úhony. Atlet jej odvezl pryč z nebezpečného provozu a na vhodném místě vysadil zpět do přírody. S největší pravděpodobností se jednalo o takzvanou želvu myší. Ta se živí trávou a většinu času tráví ve svém podzemním doupěti, jež často sdílí právě s drobnými hlodavci nebo pavouky. Želva myší je dnes ohroženým druhem. Za její vymírání je zodpovědný hlavně rozsáhlý chov dobytka. Ten jednak spásá potravu želvy, jednak svými kopyty ničí její přirozený biotop.

„Tady na Floridě se to stává dost často. Sbírám takhle želvy, kdykoli je na silnici uvidím. Tentokrát se mi jednu podařilo i natočit," komentoval svůj záchranářský zákrok přírodu milující atlet.

Byli byste také ochotni zachránit zvíře na silnici?
Určitě ano.
81,2 %
Spíše ano, záleželo by na dopravní situaci.
13,5 %
Ne, mohlo by to být nebezpečné.
2,7 %
Nevím.
2,6 %
Celkem hlasovalo 728 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Křižovatky
Biotop