Hlavní obsah

To je síla! Přes 500 žihadel v hlavě, závodnice přesto dokončila

Chandler

Možná jste už sami někdy dostali žihadlo od včely. Je to nepříjemné a místo vpichu může pěkně opuchnout. Zvláště alergické jedince může taková zkušenost přivést i na pokraj smrti. A teď si představte, že dostanete více než pět stovek žihadel, přičemž se medonosný hmyz soustředí především na vaši hlavu. Zážitek natolik otřesný, že by člověka doslova paralyzoval. Ne tak jednu odvážnou Američanku, která se nechtěla vzdát svého cíle.

Foto: Profimedia.cz

Včela lidem nosí med, ale i nepříjemné opuchliny.

Článek

Jessica Turnbowová měla svůj trénink pečlivě rozplánovaný. Zrovna se totiž chystala na svůj první maraton v životě a byla odhodlána absolvovat ho se ctí. V arizonské domovině zrovna pomalu dokončovala jeden ze svých dlouhých běhů, ze třicetikilometrového tréninku jí posledních asi pět kilometrů zbývalo. Právě probíhala kolem říčního kanálu, když zaznamenala velmi dotěrnou včelu. Divoce se po ní ohnala, aniž by v ruchu velkoměsta a za zvuku nedaleké sekačky na trávu zpozorovala, že se v její blízkosti nachází celý včelí roj.

„Než jsem si stačila vůbec něco uvědomit, měla jsem hlavu plnou včel. Stále další a další přistávaly na mou hlavu," líčila děsivé okamžiky běžkyně serveru Runner's World. Rychle si sesumírovala tři možné strategie dalšího postupu. To, co zrovna dělala, evidentně nezabíralo. Tuto možnost vyloučila. Pak mohla ještě utíkat nebo skočit do vody. Ačkoli voda v kanále svou úrovní čistoty zrovna nevybízela ke koupeli, rozhodla se pro tuto možnost.

Skočila do vody a potopila se. Včely se její hlavy ovšem držely dál. Pokusila se hmyz setřást, což přineslo jen mnoho dalších žihadel do rukou. Na pomoc Jessice přispěchala paní z ulice a zavolala záchranku. Celý horor trval až do příjezdu sanitky asi deset minut. V nemocnici zbavili nešťastnou ženu mokrých šatů. Pod nimi se objevily další včely, dvěma z nich se podařilo proniknout do nemocničního pokoje. To ale ženu příliš netrápilo. Zdravotníci jí odstranili z těla minimálně přes 300 žihadel. Po propuštění z nemocnice vytahala rodina z těla běžkyně dalších asi 100 žihadel. Dalších ještě asi 150 pak našli v její hlavě.

Týden strávila pobodaná žena především na lůžku a s nateklým obličejem. Přípravný půlmaraton, který si na víkend zaplatila, musela zrušit. Po týdnu se znovu pokusila vstát a běžet. Nešlo to, tak zkusila alespoň krátkou chůzi. Její srdce divoce pumpovalo a pocení se dostavovalo ještě dříve, než se žena k něčemu namáhavějšímu vůbec dostala. Zdálo se, že mnohatýdenní příprava vzala během jednoho nešťastného dne úplně za své.

Maratonu Rock'n'Roll Marathon v Las Vegas se ale nehodlala vzdát. Pět týdnů po dramatickém setkání se zástupci hmyzí říše se postavila na start závodu s časovým limitem pět hodin. Dokončila v čase 5:00:16. „Nemohla jsem v tu chvíli být šťastnější. Ještě měsíc předtím jsem sotva chodila a teď se mi podařilo dokončit něco, co většina lidí nikdy ani nezačne," komentovala pyšně Američanka.

Kolik jste v životě dostali nejvíce žihadel najednou?
Zatím žádné.
4,1 %
Jen pár, do pěti.
60,4 %
Více než pět.
11,1 %
Více než deset.
24,4 %
Celkem hlasovalo 756 čtenářů.

Reklama