Hlavní obsah

Mladý hasič je nejšťastnějším mužem roku

Tokio

Chcete být nejšťastnější? Zúčastněte se závodu v japonské svatyni! Přinášíme vám záběry tisícovek Japonců, kteří závodí o to, kdo bude každoročně korunován za nejšťastnějšího muže nového roku. Klání má několikasetletou tradici a je mu přikládána velká váha. Vítěz sklízí obrovské ovace přímo tváří v tvář Všemohoucímu.

Japonci závodili o to, kdo bude nejšťastnějším mužem letošního rokuVideo: Reuters

 
Článek

Japonským chrámem se každoročně chaoticky prožene dav kolem 5000 mužů, kteří mezi sebou svádí namáhavé a rychlé souboje o „nejšťastnějšího muže nového roku". Přesně o šesté hodině ranní zazní dunění bubnu, které zahajuje závod v budovách svatyně Nišinomija na západě Japonska. Dav odhodlaných mužů má za úkol co nejrychleji překonat 230 metrů dlouhou cestu před hlavní síň chrámu.

Letošním vítězem se stal dvaadvacetiletý hasič Juki Jamamoto, hasič z Hirošimy. S pověstnou japonskou skromností se v obklíčení kamer nejprve uklonil a prohlásil: „Nikdy jsem nebyl v záběru tolika kamer. Jsem velmi šťastný, že jsem byl korunován jako nejšťastnější muž roku. Děkuji vám."

Svatyně Nišinomija je zasvěcena všem obchodníkům a prodejcům. Podle představitelů chrámu se tradice snažení o to, kdo první nabídne své modlitby, táhne už od 14. století. Věří se, že vítězství v takovém klání zajistí dotyčnému štěstí po zbytek roku. Od té doby se zvyk každoročně dodržuje.

Reklama

Související témata:
Svatyně
Chrám