Hlavní obsah

Bůh tomu tak chtěl: Dream Team z jeptišek a kněží

Vatikán

Nejmenší stát světa oznámil, že sestavil atletický tým s ambicí dotáhnout to až na olympijské hry. Odvážný plán má podporu nejvyšších státních představitelů, ba dokonce mnohem výše. Na úspěchy výkonnostních sportovců totiž bude dohlížet přímo Duch svatý.

Foto: Profimedia.cz

Bude mít Vatikán své zastoupení i na olympiádě?

Článek

Vatikán nacházející se vlastně na území Říma a mající pouhých 44 hektarů, na nichž žije kolem jednoho tisíce obyvatel, je nejmenším státem světa jak co do rozlohy, tak co do obyvatelstva. Ani tomuto drobečkovi ale nic nebrání v tom, aby pomocí svých sportovců dobýval svět.

Městský stát v čele s neodvolatelným papežem Františkem postavil svůj dream team z jeptišek, kněží, členů Švýcarské gardy a dalších. Celkem má kolem šesti desítek členů, kteří už čekají pouze na zdravotní prohlídky a oficiální povolení ze strany italské vlády. Prezidentem týmu a zároveň nejvyšším představitelem sportovního resortu Vatikánu pod ministerstvem kultury je Melchor Jose Sanchez de Toca y Alameda.

Jak sám týmový prezident prozradil časopisu Runner's World, členům týmu je od 18 do 62 let a zastoupena jsou snad všechna povolání. Pod svými křídly má prezident jednu jeptišku, tři nebo čtyři kněží. Zbytek týmu tvoří světští členové. Ti pracují například pro vatikánské rádio nebo tisk, jsou mezi nimi i požárníci, pracovníci archivu a další. Najdete mezi nimi i mlékaře, který ze vzdálenější farmy vozí každý den do Vatikánu čerstvá vejce a mléko.

Mezi vatikánské atlety patří i Michela Cipriettiová, která zvítězila v posledním ročníku vídeňského půlmaratonu v čase 1:22:57. A to zdaleka nebylo její první vítězství na tratích 21,1 či 10 kilometrů. Jeden z italských kněžích aspirujících na oficiální členy týmu je také Giovanni Buontempo, jehož příjmení doslova znamená „dobrý čas". Všichni to považují za dobré, dokonce boží znamení.

Tým se ke společným tréninkům schází jednou týdně. Většinou se ale členové věnují svým individuálním tréninkovým programům, protože většina z nich ve Vatikánu fyzicky nežije. Pro své tréninky mají k dispozici sportovní zařízení italského ministerstva vnitra.

Vedle samotné myšlenky vlastního sportovního týmu Vatikán představil také oficiální týmový trikot ‒ žlutý s bílým pruhem a státním znakem na levé pleci.

Reklama