Hlavní obsah

Cenné údaje statistiky: Nejrychlejší jsou Slovinci, o maraton se stále více zajímají důchodci

Běžecký magazín RunnerClick provedl velice zajímavou analýzu dat z maratonů absolvovaných rekreačními běžci. Obrovské množství údajů o 2,9 milionu běžcích a 3,5 milionu jimi absolvovaných maratonech přineslo velice překvapivé výsledky v mezinárodním srovnání. Který stát má nejrychlejší hobíky? A kde třeba nejvíce běhají ženy?

Foto: Profimedia.cz

Statistiky nejsou nudné! Jak si vedou ženy a muži na amatérské úrovni?

Článek

Výsledky nejrozsáhlejšího výzkumu maratonských úspěchů rekreačních běžců přinášejí velice zajímavou perspektivu. Zahrnuto bylo 238 národností, 784 různých závodů ze 39 států světa a výsledky jsou jednoznačné: Nejrychlejší muži v amatérském závodním poli pocházejí z kategorie 40-49 let. Jejich průměrný výkon činí 4:11:19. Ženy jsou překvapivě nejrychlejší ve věku 20-29 let, kdy jejich průměrný dosažený čas činí 4:42:10. Celkově tvoří maratonci a maratonkyně mezi 30-49 roky 60 % amatérského startovního pole.

Ještě zajímavější je statistika nárůstu. Věková kategorie 90-99 let totiž zaznamenala největší skok a za poslední roky vzrostla o 39 %. Druhou nejvíce rostoucí kategorií byla skupina 0-19 let s nárůstem necelých 12 %. Tady je ale třeba mít na paměti, že velká část maratonů umožňuje legální start až od 18. dovršeného roku věku.

Dnešní svět se točí kolem rovnoprávnosti žen a mužů, jak jsou na tom na poli maratonského běhu? Největší zastoupení maratonských běžkyň mají v Severní Americe (USA a Kanada) 45,7 %, resp. 40,7 % z celkového počtu účastníků. Nejvíce ovšem roste zastoupení žen na Ukrajině, kde jejich účast na maratonech vzrostla o neuvěřitelných 383 %. Naopak nejméně běhajících žen je mezi hobíky v Řecku. Tam tvoří méně než 10 %.

A která země se může chlubit tím, že má nejrychlejší maratonce? Pro někoho možná překvapivě Slovinsko. Jeho zástupci běhají maraton v průměru za 4:10:10 v kategorii žen a za 3:51:05 v kategorii mužů. To jsou opravdu pěkná čísla! Největší nárůst obliby maratonských běhů byl zaznamenán opět na Ukrajině, kde účast narostla o téměř 400 %, naopak v Turecku král dlouhých tratí ztratil v průměru 70 % svých původních hodnot.

Ačkoli nejrychlejší maraton světa s korunkou platného světového rekordu je ten berlínský, nejrychlejší z pohledu amatérských běžců je Boston Marathon. Ten totiž hobíci v průměru zdolávají za čas 3:56:17. Je to dáno i tím, že Boston má poměrně přísné kvalifikační limity, takže na jeho startu se vlastně objevuje amatérská běžecká smetánka. Pro oficiální rekordy nemá bostonský maraton patřičnou certifikaci, takže se musí spokojit s těmito výsledky a skutečností, že je rájem amatérů, a oficiální rekordy přenechat své evropské konkurenci.

Reklama