Hlavní obsah

Šampion z Velkého kaňonu vypálil hongkongský rybník

Jima Walmsleyho si ještě pamatujeme z jeho epických běhů na prestižním ultramaratonu Western States 100 nebo přebíhání Velkého kaňonu, kde dokázal nasbírat nějaké to světové prvenství. Tentokrát mu bylo přáno v Hongkongu, kde organizátoři připravili závodníkům velmi netradiční překvapení.

Foto: repro Facebook The Trail Hub

Jim Walmsley si lehkou nohou dobíhá pro další vítězství.

Článek

Pořadatelský tým doslova v posledních minutách před startem Hong Kong Fast 100 Miles sdělil závodníkům, že se mění místo startu, délka závodu, a tudíž i čas startu. Jako důvod uvedli přetrvávající obrovské tlaky obyvatel oblasti.

Ze stomílovky se mávnutím kouzelného proutku stala padesátimílovka, tedy závod o délce 80,5 kilometru. Příprava závodníků se podle délky trati chystaného závodu samozřejmě liší, pár minut před startem už ale nemohli dělat vůbec nic. Jima Walmsleyho nakonec asi podržela psychika, která zřejmě i u tak zkušeného borce pookřála s vědomím, že z utrpení bude jen polovina toho, na co se se svým nositelem připravovali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Is it too warm in HK for the #fast100ultra or is @walmsleyruns following @johnellishk 's usual attire?

Příspěvek sdílený The Trail Hub (@thetrailhub),Úno 16, 2019 v 6:40 PST

To jiný favorizovaný běžec Kanaďan Rob Krar takové štěstí neměl. U jeho jména je ve výsledkové listině uvedeno DNF, nedokončil. Právě mezi Krarem a Walmsleyem se čekaly nejtužší boje. K ničemu takovému ale nakonec nedošlo. Přitom nová padesátimílovka slibovala ještě rychlejší povrch a téměř rovný profil trati bez velkých stoupání.

Walmsley vytvořil loni nový traťový rekord na Western States v Kalifornii, když závod zaběhl za 14:30:04. V Houstonu se mu nedávno podařilo zaběhnout půlmaraton za hodinu a čtyři minuty, což pro něj znamená splnění B-limitu na příští olympijské hry. V neposlední řadě nedávno Jim rozvířil hladiny vytrvalostního sportu svým tvrzením, že věří, že by se mu v terénu podařilo porazit někoho, kdo dá maraton za dvě hodiny a pět minut. Takhle silná tvrzení většinou nepoužívají ani ti nejlepší z nejlepších, kteří už na rozdíl od Walmsleyho maraton pod 2:05 skutečně zaběhli.

Kanaďan Krar je z trochu jiného těsta, i za ním ale stojí hvězdné výsledky. Jiný prestižní ultramaraton Leadville 100 v Coloradu se mu podařilo zaběhnout pod 16 hodin. Stal se tak teprve druhým člověkem na světě v 35leté historii závodu. V Leadville dokázal zvítězit celkově dvakrát, předtím to bylo v roce 2014, kdy vyhrál i Western States a Run Rabbit Run, další známou stomílovku s odstupem pouze 11 týdnů.

Je tak velká škoda, že ke skutečnému poměřování sil těchto dvou borců nakonec nedošlo. Američan Walmsley (výsledný čas 6:05:59) v závěsu s druhým v konečném pořadí Číňanem Jün Jen-čchiao (konečný čas 6:43:27) dokázali ostatním výrazně odskočit už v první půlhodině závodu.

Reklama

Související témata: