Hlavní obsah

Šílené! Narození a přežití paterčat oslavil Američan zběsilým způsobem

Praha

Jistý Američan, otec sedmi dětí se rozhodl uběhnout maraton. A zřejmě z toho důvodu, že pro svá paterčata nesehnal hlídání, vzal je ve speciálním kočárku s sebou. Společně pak uběhli celkem hned 44 kilometrů. Byl v tom osud i hluboká symbolika. A zřejmě se jedná o světový unikát. Na světě nenajdete moc běžců, kteří by měli paterčata. A těch, co s nimi uběhli maraton, ještě méně.

Foto: Profimedia.cz

Paterčata nemusí být při maratonském tréninku na překážku, naopak mohou být i motivací.

Článek

37letý Chad Kempel začal s běháním na střední škole, když se potřeboval dostat trochu do formy kvůli zápasení. Od té doby běh používá také jako psychický ventil, rozptýlení a antidepresivum. Svůj první maraton absolvoval před deseti lety, osobní rekord 3:14:25 si zaběhl o pár let později. Když mu ale nejprve předčasně narozená dvojčata zemřela a nedávno se mu narodila paterčata, jejichž život visel také na vlásku, rozhodl se pro extrém.

„Nikdy jsem si nemyslel, že budu někdy někoho tlačit na maratonu. Zvláště kopce byly mimořádně těžké. Když jsem si ale představil, čím vším musela naše miminka projít v posledním roce ‒ všechny ty hadičky na umělou výživu a dýchání ‒ dalo mi to sílu vydržet, proběhnout cílem a běžet ještě dál," svěřil se šťastný otec magazínu Runner's World. A proč běžel ještě dál a nezastavil se na značce 26,2 míle, což je standardní délka maratonu?

Chad běžel s paterčaty ještě dál, až na vzdálenost 27,3 míle, tedy o 1,1 míle více. Pro něj a jeho ženu bylo toto číslo magické, symbolické. Jejich děti si užívaly lůno matky jen 27 týdnů, než došlo k jejich předčasnému narození. Paterčata musela být okamžitě napojena na dýchací přístroje a umělou výživu, aby vůbec měla šanci přežít. V intenzivní péči lékařů byla přesně 73 dní. Dvojka, sedmička a trojka tak nabyla pro manžele speciálního významu, který Chadův soukromý ultra-maraton ještě podtrhl.

A jak se vlastně člověk připravuje na takový výkon, když doma má ještě dvě starší dcerky? Chad Kempel vstával ve čtyři hodiny ráno a ještě s čelovkou vybíhal na svůj první trénink. Své běžecké trasy vedl tak, aby se mohl kdykoli dostat rychle zase domů, kdyby žena potřebovala s něčím pomoci. Od 6:30 pak začínal běžný rodinný den s rozvážením dětí do školky, staráním se o paterčata a následným hodinovým dojížděním do zaměstnání. Když byl dobrý den a paterčata v šest večer usnula ve svých postýlkách, Chad vyrážel na svou druhou tréninkovou dávku. „Musel jsem trénink nacpat všude tam, kde vznikla časová mezera," líčil šťastný otec svou přípravu.

Speciální běžecký kočárek pro pět dětí získal na internetu. Ale příliš s ním netrénoval, nechtěl kvůli tomu budit děti ve čtyři ráno nebo je večer vytrhávat z jejich sladkého snění. Společně s otcem natrénovaly děti jen pět mil několik týdnů před závodem. Výkon hlavy rodiny je tak o to obdivuhodnější. A výsledný čas na kalifornském Surf City Marathon? Vůbec ne špatný ‒ 5:45:04, vzhledem k velikosti a křehkosti nákladu přímo obdivuhodný!

Reklama

Související témata:
Paterčata