Hlavní obsah

Maraton pod dvě hodiny prostě bude. Zcela určitě! Na deset procent...

Když člověk objevil raketové létání, velkou metou pro celé lidstvo bylo otisknout svou stopu na jiném nebeském tělese. To se po mnoha peripetiích nakonec podařilo na Měsíci. Když Pierre de Coubertin znovu oživil maratonský běh, začali se lidé ptát, kdy a zda vůbec bude možné překonat hranici dvou hodin pro jeho absolvování. Na tento výkon, posun lidských možností ještě stále čekáme. Doba, kdy bude výsledný maratonský čas začínat jedničkou, se ale pomalu blíží. Kdy se tak stane? Nová studie má další, ještě přesnější odhad.

Foto: Profimedia.cz

Bude to nejspíše ještě chvíli trvat, než se takových časů dočkáme na maratonu.

Článek

Díky australskému výzkumníkovi Simonovi Angusovi máme ještě jasnější představu, kdy dojde ke splnění snu Keňana Eliuda Kipchogeho, současného držitele světového maratonského rekordu. Ten se vysněné hranici přiblížil (zatím neoficiálně) už na neuvěřitelných 25 vteřin. Statistik Angus zapojil stále přesnější modely matematických predikcí, prozkoumal neustále rostoucí množství vstupních dat a v odborném magazínu Medicine & Science in Sports & Exercise zveřejnil svou, doposud snad světově nejpřesnější, predikci.

Zatímco Kipchoge pevně věří, že hranice dvou hodin je jen otázkou dobrého tréninku, psychické přípravy a shody ideálních podmínek, Angusův stochastický model na základě vstupních dat z nejrychlejších maratonů světa říká, že s pravděpodobností 1:10 se nedočkáme pokoření dvouhodinové hranice dříve než v roce 2032, tedy ještě za dlouhých 13 let. Angusova statistika na druhou stranu tvrdí, že by mohlo dojít dokonce k „podstřelení" dvouhodinové hranice ještě skoro o dvě minuty.

Světový rekord v maratonu
2:01:39 Eliud Kipchoge 16. září 2018, Berlín
2:15:25 Paula Radcliffová 13. duben 2003 Londýn

Nicméně další palčivou otázkou, kterou se zabývají jak sami sportovci, tak vědci i trenéři, je, jaký je ekvivalent 2:00:00 v ženské polovině maratonského běhání. Podle australských statistik by to mělo být asi 2:05:30. Angusova studie je prý vůbec první statistický model, který se tímto prvkem maratonských běhů vážně zabývá.

Kouzlo pravděpodobnosti ovšem spočívá v tom, že nic není úplně jisté. Desetiprocentní šance není zase až tak úplně velká a za třináct let se nemusíme dočkat také vůbec ničeho. Stejný statistický model říká, že v roce 2050 je pravděpodobnost překonání hranice dvou hodin už 1:4, což ještě také ani vzdáleně nepřipomíná jistotu. Pozitivní naopak je, že lidstvo opustilo myšlenky, že běžec po absolvování maratonu musí nutně zemřít, nebo že ženy něčeho takového nejsou schopny. Otázkou tedy zůstává, zda se pokoření hranice dvou hodin my současníci vůbec dožijeme.

Myslíte si, že se dožijete prolomení hranice dvou hodin na maratonu?
Jednoznačně ano. Kipchoge loni ukázal, že i posuny z říše snů jsou možné.
68,5 %
Spíše ano. Dostali jsme se na Měsíc, dostaneme se nejspíš i pod dvě hodiny.
19,8 %
Ne, pravděpodobnost mluví sama za sebe.
3,6 %
Určitě ne, bez dopingu a jiných berliček to člověk nedokáže.
7,2 %
Nevím, v tomto směru tápu v temnotách.
0,9 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Reklama