Hlavní obsah

Tam, kde semafory dávají stop. Přesto má Hongkong milovníky běhu

Hongkong

Běhá se všude. V podstatě nic nepotřebujete. Tak to přijde nám, kteří můžeme vyběhnout, přímo se rozběhnout. Výběr máme. Ale co takový Hongkong, kde pulzuje byznys, lidé přibývají, ale prostor je omezený? Naše redakce získala pohled mladého běžce přímo z této metropole. Běh si zamiloval, ale občas to je boj, jak ví Jan Lam.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Maratón v Hongkongu, který proběhl 25. ledna

Článek
Fotogalerie

"Počet pravidelných běžců v Hongkongu se zvyšuje, ale stále jde jen o velmi malou část z celkového počtu obyvatel tohoto města. Nicméně jde o povzbuzující skutečnost, která je připisována především rostoucím obavám o zdraví a osobní vzhled. Lidé chtějí vylepšit svá těla, redukovat hmotnost. Muži i ženy z Hongkongu jsou motivovaní k běhu především z těchto důvodů.

Navštívili jste zajímavou zahraniční destinaci, kde jste běhali? Napiště nám, pošlete fotografie a my váš článek uveřejníme. Pište na: behani@sport.cz

Nicméně většina z nás musí pracovat téměř devět nebo i více hodin denně. K tomu připočítejte jednu až dvě hodiny dopravy z domova do práce, takže běhání je poněkud luxus. Nejsme proto schopni běhat každý den, ale jen jednou až dvakrát týdně, většinou o víkendu. Co se týče míst pro běhání, je Hongkong také limitován.

Stopka každých sto metrů

Město je rozlohou malé a žije zde více než sedm miliónů lidí. V minulosti běžci obvykle používali ulice, ale po každých sto metrech museli zastavovat, protože semafory máme všude kolem. Také velké množství aut, která rovněž odrazují od běhání venku. Běžecké trasy jsou dobrou alternativou, jenže těch není dostatek.

Kvůli omezenému prostoru jsou oblíbené fitness kluby, které jsou umístěny v obchodních centrech města, kde je velká komunita. Vysoká dostupnost těchto fitness klubů láká hodně lidí, aby si zakoupili členství. Lidé mohou jít cvičit a běhat místo oběda nebo hned po práci. Tím samozřejmě ušetří čas.

Milovníků běhu přibývá

Místní vláda provedla také určité kroky, aby vyřešila nedostatek míst pro běhání. Dnes už existuje několik promenád kolem nábřeží, které jsou uzpůsobené i pro dlouhé běhy. Já jsem jedním z uživatelů a mohu říci, že běh podél pobřeží je opravdu nádherný. Daleko lepší pocit než každých sto metrů stát na semaforu.

Místní běžecké organizace také hrají významnou roli a podporují běh v Hongkongu. Například se můžete podívat na hkrunners.com. Pravidelně každý měsíc organizují závody. Typická je zde trať na deset kilometrů.

Před pár týdny se tu konal i maratón. Ten je považován za velkou událost při rostoucím trendu počtu milovníků běhu."

Reklama