Hlavní obsah

Sportovce proměnili v led. Maslák obdivoval draka z tetování

Libor KalousSport.cz

V kusy ledu se proměnili čeští atleti. Do umělecké podoby je ztvárnili sochaři. Navíc na střeše obchodního domu. Hodiny práce v mrazu, pod padajícím sněhem. Na svoji ledovou sochu se přišli podívat i běžci Zuzana Hejnová, Pavel Maslák a Petr Svoboda.

Ledové sochyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Bylo dáno devět sportovců pro devět sochařů. Mě lákalo udělat Petra Svobodu v přeskoku. On je překážkář, tak se nejlépe pozná. Měli jsme limit pět kostek ledu. Myslím, že se to podařilo. Petr se smál, myslím, že to je dobrý, líbilo se mu to," pochvaloval si sochař Marian Maršálek.

V sobotu ráno započal boj s ledem, mrazem, nakonec i sněhem. V neděli odpoledne všichni odložili dláta, pily a lidé mohli obdivovat deset soch. Desátou a nesoutěžní podobiznou byl v nadživotní velikosti populární Krteček. Ten se stal maskotem březnového mistrovství Evropy v atletice. Svoji sochu zde měla také oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába.

Hejnová litovala, že socha roztaje

„Poznávám se, je to povedené, bylo by smutné, kdybych se nepoznala. Před čtyřmi dny jsem se dozvěděla, že tu budou naše sochy z ledu, byla jsem na to sama zvědavá. Nápad se mi líbí. Myslím, že to je moje první socha, škoda že roztaje," usmívala Zuzana Hejnová, mistryně světa z roku 2013, která bude jednou z medailových nadějí na mistrovství Evropy.

Svoji „kopii" tu našel i čtvrtkař Pavel Maslák, který byl zvěčněn s drakem na zádech. „Je to super pocit, tohle jsem ani nečekal. Autor mě dost překvapil. Nevěděl jsem, jak to bude vypadat, ale myslím, že je to docela poznat. Sochař mi ukazoval fotky, kde mám vytetovaného draka, proto asi ta symbolika na zádech," byl spokojený Maslák, který chce za pár týdnů v Praze obhájit titul z Göteborgu a získat medaili i ze štafety.

Ledovou akci, která byla už čtvrtým ročníkem Festivalu ledových soch v Galerii Harfa, tentokrát provázelo téma halového mistrovství Evropy v atletice, které se uskuteční 5. – 8. března v pražské 02 aréně.

Reklama

Související témata: