Hlavní obsah

Nevzdává se. V osmdesáti letech doběhla pro rekord a zahání depresi

S přibývajícím věkem běžci, běžkyně zpomalují. Ženy se stávají matkami, babičkami a na sport nemají časem ani pomyšlení. Výjimky ale existují. Jednou z anomálií je Anne Garrettová, které je osmdesát let. Ano, osmdesát. Tato důchodkyně zaběhla před pár dny půlmaratón v USA v Huntington Beach v Kalifornii. Navíc v rekordním čase.

Foto: Facebook: Surf City USA Marathon

Anne Garrettová, osmdesátiletá běžkyně, která běží a běží.

Článek
Fotogalerie

Ve věkové kategorii 80 - 84 let dosáhla na čas 2:13:23 a na světě byl neoficiální národní americký rekord. „Život je takový, jaký si ho uděláš. Já měla velmi dobrého manžela a dvě úžasné děti. Mám štěstí, že stále mohu běhat podél pobřeží a dívat se na vlny a ptáky. Život nemůže být o mnoho lepší, než tento," prohlásila o svém sportování.

Spolu s ní se zúčastnilo závodů více než devatenáct tisíc běžců. „Nevěděla jsem čas, než jsem proběhla cílovou čárou. Měla jsem nové hodinky, ale nebyla jsem si moc jistá, jak je správně používat. Musela jsem asi něco špatně zmáčknout, oficiální výsledek byl velké překvapení," citoval rekordmanku server competitor.com.

Když bylo této dámě sedmdesát let, zaběhla pět kilometrů za 25:59. Neuvěřitelný čas i pro mladší ročníky. Když jí bylo čtyřiašedesát, uběhla maratón v čase 5 hodin a 9 minut.

Je inspirací pro ostatní

„Lidé ke mně přicházejí a říkají, že jsem pro ně inspirace. Nemyslím si to. Ale je to dobrý pocit, vědět, že mohu někomu pomoci, když budu pokračovat v tom, co chci dělat."

Nikdo z její rodiny neběhal, nikdy ji v dětství nepřišlo na mysl, že se rozběhne a poběží v takovém věku. Tvrdí, že nikdy neinklinovala ke sportu, že měla problémy s váhou. A dnes?

„Já se prostě necítím na svůj věk. Někdy, když běžím, tak nohy poznají svůj věk, ale hlava ne. Běhání mi hodně pomohlo, abych nebyla v depresi. Cítím se dobře, je to lepší než sedět doma a litovat se. Když se někdy začnu litovat, beru boty a jdu běhat," usmívá se běžkyně, která rozhodně ještě nekončí.

Myslíte, že je vhodné v takovém věku běhat?
Ano
84,7 %
Ne
6,5 %
Jen občas
8,8 %
Celkem hlasovalo 2825 čtenářů.

Reklama