Hlavní obsah

Hrozba teroristického útoku. V Tokiu na maratón dohlíželo 1200 kamer

Praha

Maratón v Tokiu má své vítěze. Ale ne jen oni se pečlivě připravovali na tuto velkou akci, které se účastní statisíce lidí. Kvůli hrozbě teroristických útoků byla provedena početná bezpečnostní opatření. Na akci se podílelo více než deset tisíc osob včetně metropolitní policie. Samotných běžců bylo přitom okolo třiceti tisíc.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Účastníci maratónu v Tokiu.

Článek

Plakáty dávaly jasně najevo, co se smí a nesmí. Žádné skleněné a plastové láhve, plechovky, nože, nůžky, jedy, výbušné materiály, slzný plyn. To byla jen část zakázaného pro tento den. Zvýšený počet detektorů kovů, bezpečnostní kamery a desítky policistů, kteří se účastnili maratónu přímo vedle běžců.

Počet detektorů kovů se zvýšil na padesát oproti předchozím čtyřem na předchozí události. U vstupních bran kontrola zavazadel, tašek. Pouze neporušené obaly nápojů a plastových sáčků byly povoleny. A to ještě omezeně - 200 mililitrů na láhev a dvojnásobný obsah maximálně na osobu.

To vše také jako jedna ze zkoušek pro zvládnutí bezpečnosti a zabránění teroristickému útoku, protože v roce 2020 bude japonská metropole pořád olympijské hry.

Svoji roli sehrála i nešťastná událost, která se stala na bostonském maratónu v roce 2013, kde zemřeli tři lidé. K tomu problémy s terorismem například ve Francii. Ta je sice od Japonska daleko, ale obavy panují nyní všude. Bohužel. Policejní útvar nasadil 4500 osob, včetně 64 důstojníků, kteří maratón sami běželi.

1200 kamer v ulicích

Tokijský maratón přitahuje velký počet zájemců, diváků. Podle odhadů šlo až o 1,6 miliónů osob, ty hlídalo na 1200 kamer v ulicích.

„Zajištění bezpečnosti všech zúčastněných je nejvyšší prioritou. Při maratónu budou velká bezpečnostní opatření, ale chceme, aby si ho běžci užili s klidnou myslí," pravil jeden z organizátorů ještě před závodem.

Tokijský maratón patří mezi největší světové maratóny podobně jako obdobné akce v Bostonu, Chicagu, Berlíně a New Yorku.

Reklama

Související témata: