Hlavní obsah

Snowboardistka Samková vletí do nejbláznivější 'války barev'

Praha

Barvy se rozletí po Stromovce a tisíce běžců se promění k nepoznání. Budou jako zmalovaní. Stačí si zajít 30. května odpoledne zaběhat na barevný závod, kde vypukne "válka barev". Můžete zažít pět nejšťastnějších a nejbláznivějších kilometrů na světě. Poprvé v Česku. A na start se postaví i holka s knírkem, olympijská vítězka Eva Samková. „Tuhle akci znám ze světa, nikdy jsem to neběžela, tak to chci zkusit,“ přiznává snowboardistka.

Samková The Color Run

 
Článek
Fotogalerie

Až devět tisíc běžců se zúčastní závodu The Color Run. V tuto chvíli je už nahlášených šest tisíc jmen. Ti se dočkají pětikilometrového běhu bez měření času, při kterém jsou tisíce účastníků na každém kilometru od hlavy až k patě zasypávány různými barvami. Podobných závodů proběhlo ve světě více než 300 a zúčastnilo se jich téměř dva milióny lidí.

„Poběžím, když budu moct," říká jedenadvacetiletá sportovkyně, která ze „špíny" barev nemá strach. „Mně to vůbec nevadí. Teď to vyzní blbě, ale já nedbám nějak extra, abych byla ultra super čistá. A v tomhle běhu o to jde," je v klídku Samková, která běhání několikrát týdně vkládá i do svého tréninku.

„Běhám poměrně často kvůli fyzické přípravě. Asi třikrát týdně, ale nejsem žádný vytrvalec. Jako malá jsem běhala víc, třeba přespolní běhy. Teď běhám třičtvrtěhodinku. Běhám asi pomalu, ale je to takových šest až sedm kilometrů," vypočítává své dávky snowboardistka, která kvůli operaci křížového vazu a zlomenině kotníku občas snáší obtížněji běžeckou zátěž.

Líbí se mi, že tahle akce je hlavně zábava

„V létě jsou dávky větší, běhání je víc, když mě bolí nohy, tak jezdím na kole. Na podzim a v zimě, to už je spíš forma vyklusávání."

Kvůli hypermobilním kotníkům se snaží při výběru dávat větší pozor i na obuv. „Potřebuji stabilnější boty, takzvaně pronační. Žádné sprinterské, spíš na delší běhy, taky radši běhám po hlíně a trávě. Teď mám docela pěkný boty, hlavní ale je, aby fungovaly a byly pohodlný. Potom stejně běžím v bahně, takže jsou hned špinavý," nedělá si česká reprezentantka velkou hlavu s krásou bot.

Při barevném závodu ve Stromovce 30. května nikdo nedoběhne čistý, takže na co stylové oblečení a kecky? „Líbí se mi, že tahle akce je hlavně zábava a může přitáhnout ke sportu i lidi, pro které je klasický běžecký závod spíše strašákem," dodává olympijská vítězka.

Šli byste si zaběhnout takový závod?
Jasně
59,2 %
Nevím
4,7 %
Ne
36,1 %
Celkem hlasovalo 2701 čtenářů.

Reklama

Související témata: