Hlavní obsah

Světová klasa si to rozdá na pražském půlmaratónu. Tohle historie nepamatuje!

Praha

Pokud se vám zatočí hlava, není se co divit. Na start Sportisimo 1/2Maratonu Praha se postaví tucet atletů, kteří na 21kilometrové trati dokázali zaběhnout svá maxima pod jedenašedesát minut. K tomu navíc připočítejte devět běžkyň, které pokořily hranici sedmdesát minut. To vše jako špička běžecké laviny, která rozpohybuje několikatisícový běžecký dav 28. března.

Foto: RunCzech

Keňský běžec Peter Kirui zná podmínky v Praze.

Článek

S nejrychlejšími časy se v Praze představí Leonard Komon a Lucy Kabuu. „Letošní startovní pole je nejsilnější, jaké jsme kdy v Praze měli. Ještě nikdy tu nebylo dvanáct běžců, kteří umí zaběhnout půlmaratón pod 61 minut. Myslím, že se můžeme těšit na hodně zajímavý závod," je nadšený Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Pozornost bude poslední březnovou sobotu upřena zejména ke třem keňským běžcům. Také jak jinak. Tito atleti vždy patří do absolutní špičky - Leonard Komon, Peter Kirui a Geoffrey Ronoh.

Komon chce být lepší než v Berlíně

Komon běžel půlmaratón poprvé loni v Berlíně a jeho vítězný čas 59:14 se zároveň stal nejrychlejším debutem všech dob na této distanci. A pro pražské „kočky" si chystá další skvělý čas. „Leonard Komon se zdá být ve velmi dobré formě a plánuje běžet rychleji než při svém debutu v Berlíně," prozrazuje Jana Moberly, koordinátorka elitních atletů.

S Komonem na startu rozhodně nehrozí pomalý závod. Kirui, obhájce vítězství, a Ronoh, senzační vítěz Mattoni 1/2Maratonu Olomouc a desetikilometrového běhu na Birell Grand Prix Praha, jsou však na rychlé tempo velmi dobře připraveni.

Mezi ženami se s účastí Lucy Kabuu (1:06:09), dvojnásobné mistryně světa v maratónu Edny Kiplagat (1:07:47) a Worknesh Degefy (1:07:49) schyluje k zajímavému souboji a velmi rychlým časům. O místo ve vedoucí skupině závodnic bude bojovat i Lisa Nemec, nejlepší Evropanka startovního pole

Co česká naděje Anežka Drahotová?

Z českých závodnic se představí česká naděje Anežka Drahotová, která loni překvapila velmi rychlým časem 1:14:25. Ta letos v italském Luganu vyslala jasný signál o své dobré vytrvalostní formě, když lehce splnila limit na atletické mistrovství světa. Lepšími osobními rekordy na půlmaratón se však pyšní zkušené stálice Petra Kamínková a Ivana Sekyrová.

„Na závod se opravdu těším a věřím, že jejich souboj přinese skvělé časy českým barvám a že ženská kategorie by mohla zaznamenat vymazání nejlepšího českého výkonu našeho závodu Jany Klimešové 1:14:17 z roku 2000," doufá Moberly.

V mužích je největším favoritem Jiří Homoláč, ale stejně jako loni při maratónu může překvapit Petr Pechek.

Nejrychlejší desítka a jejich nejlepší výkony
Muži:
Leonard KomonKeňa59:14
Peter KiruiKeňa59:22
Azmeraw BekeleEtiopie59:39
Geoffrey RonohKeňa59:45
Daniel WanjiruKeňa59:58
Ženy:
Lucy KabuuKeňa1:06:09
Edna KiplagatKeňa1:07:41
Lineth ChepkuruiKeňa1:07:47
Worknesh DegefaEt.1:07:49
Waganesh MekashaEt.1:08:48

Reklama

Související témata: