Hlavní obsah

Třicet tisíc běžců v Berlíně a číslo dostanete na letišti

Robert HonzíkSport.cz

Devětadvacátý březen roku 2015. Vysněný závod, na který jsem se necelý půlrok s mým trenérem Róbertem Štefkem připravoval. Cíl? Nádherný pocit ze sousedního státu plus osobní rekord na půlmaratónské trati.

Foto: Archiv Roberta Honzíka

Robert Honzík a dámský doprovod. To se to pak běhá.

Článek
Fotogalerie

Na berlínský půlmaratón nás s trenérem mířilo více, včetně českého běžce, olympionika, Honzy Kreisingera, každý cestu absolvoval po vlastní ose. Každý ale do Berlína dorazil již v sobotu, aby si vyzvednul své startovní číslo, ubytoval se a hlavně, aby si i německé hlavní město trochu prochodil.

Vyzvednutí startovního čísla bylo na letišti Tempelhof – zástavka Platz der Luftbrucke. Poprvé v životě jsem viděl takto velký prostor pro vyzvednutí startovních čísel. V České republice bychom se s tímto opravdu nesetkali na žádném závodě. Přeci jen berlínský půlmaratón běží třikrát více běžců, než například pražský půlmaratón. Atmosféra tedy byla „dech beroucí" již od samotného počátku.

Poslední trénink před závodem

Počasí nám v sobotu, den před závodem, přálo. A tak bylo v plánu ještě lehké rozklusání před nedělním závodem. U hotelu, kde byli ubytovaní všichni elitní běžci včetně našeho trenéra Róberta, si dáváme sraz. Honza Kreisinger již s námi nešel, jelikož měl v tuto hodinu technický mítink. Na rozklusání čtyři kilometry a čtyři rychlé stometrové rovinky. Již nic nelze uspěchat. Musí to být v nohách. Musíte mít na závod natrénováno ze zimní přípravy. Dobrá večeře, spánek a ráno v devět rozcvičení před startem závodu.

Den závodu

Budíček v 7:30, snídaně, doladění outfitu a jde se na rozcvičku. Ještě bych si i pospal, jelikož se zrovna měnil zimní čas na letní, a tak jsme všichni měli hodinový spánkový deficit. Venku je sice mokro, ale neprší, což je výhoda. Ke startu se hrne ze všech stran dav lidí. Na Berlíně je vidět, jak město půlmaratónem žije. Všichni o něm vědí.

Všude policisté a dobrovolníci, kteří se starají o bezpečnost a organizaci závodu. Rozcvička je základ a tak se s kolegou jdeme rozklusat, provést dynamický strečink a pár rychlých rovinek. Organizátoři nás pouští do našeho koridoru, popřejeme si hodně štěstí a je to tu! Výstřel! V 10:15 se dává přes třicet tisíc běžců do pohybu. Na všechny čeká trať dlouhá 21,0975 kilometrů.

Občerstvení pro běžce je na 5., 10., 15. a 20. kilometru, tak jako je tomu běžně všude. Jelikož se zde účastní tolik závodníků, každý si najde svojí skupinku, s kterou doběhne až do cíle, nehledě na to, jaké architektonické berlínské památky uvidíte. Berlín je opravdu jedna velká „placka" a tak kopeček na trati je opravdu minimální. Jediné co vám může znepříjemnit závod, je déšť a vítr. Vítr nás provázel do devátého kilometru.

Kreisinger celkově na 24. místě

V cíli byl první Birhanu Legese v čase 59:45. Český běžec Jan Kreisinger doběhl celkově na 24. místě v čase 1:05:07. Já dobíhám v čase 1:15:05 a cíl je splněn. Pokořen osobní rekord na půlmaratónské trati. Náš trenér Róbert Štefko dobíhá za mnou v čase 1:16:51, kolega Honza v čase 1:17:54. Všichni kromě trenéra jsme si zaběhli tedy osobní rekordy, přeci jen trenéra s jeho osobním rekordním časem 1:00:29 nemůže jen tak někdo překonat.

Již teď vím, že město vzdálené od Prahy 350 km, kde se pokořují každoročně rekordy na maratónské trati, je pro mě to pravé, kam příště na půlmaratón a maratón zavítám. A všem tento závod doporučuji, jelikož atmosféra, kterou tu zažijete, je opravdu úžasná.

Reklama