Hlavní obsah

Nedvěd vytáhne italské kecky zase v Olomouci

Světová elita a „rekreanti“. Mix, který funguje na celém světě. Jeden se bez druhých neobejde, každý přináší to své, neopakovatelné. V sobotu se do Sportisimo 1/2Maraton Praha zapojil i Pavel Nedvěd, který běžel štafetu a zároveň byl startérem. A podle všeho nešlo o jeho poslední běžeckou účast na českém území.

Foto: RunCzech

Pavel Nedvěd odstartoval Sportisimo 1/2Maraton Praha.

Článek
Fotogalerie

Start. Zní tóny Smetanovy Vltavy, potlesk přihlížejících trvá několik minut. Natažené ruce si plácají s těmi, kteří nesou na hrudi startovní číslo. Čeká je porce jednadvaceti kilometrů pražskými ulicemi. Leckterý půlmaratónský novic v tu chvíli těžko potlačuje dojetí.

„Vždycky je tu skvělá atmosféra. Tým kolem Carla Capalba dokáže připravit výborný závod. I proto jsem rád přijel, tentokrát alespoň na štafetu," podělil se o své pocity ze závodu Nedvěd, sportovní ikona nedávné doby a fotbalista Evropy z roku 2003.

„Letos se zkusím ještě vrátit a dát i půlmaratón, pravděpodobně v Olomouci," slibuje Nedvěd, který jinak žije v Itálii a je sportovním ředitelem Juventusu Turín.

Na start se v sobotu postavilo dvanáct a půl tisíce běžců. Od výstřelu uběhlo třináct minut, než čip započal měřit čas poslednímu běžci. Ti krájeli první metry, favorité už za sebou měli přes čtyři kilometry.

O dvě hodiny v cíli později

Pražský půlmaratón vyhrál keňský běžec Daniel Kinyua Wanjiru v čase 59:50. Běžel pod tři minuty na kilometr! Pokud se ale podíváme na opačnou stranu, najdeme i ty, kteří proběhli a uzavřeli celý závod. Jaroslav Velíšek si zapsal čas 2:59:20, Miroslava Gécová 2:55:55. Oni skončili a vítěz byl už téměř dvě hodiny v cíli.

Pokud chcete vědět, jestli jste byl průměrný běžec, běžkyně stačí toto srovnání. Ženy zvládnou v průměru Sportisimo 1/2Maraton Praha za 2:05:28, muži za 1:50:02.

Půlmaratón měří jedenadvacet kilometrů, ale byli tací, kteří dali i více. Navíc byste to od nich nečekali. Někteří organizátoři nachodili až šestadvacet kilometrů. K zajímavým číslům patří - nafoceno bylo 1565 technických fotek a natočeno 3,82 GB videí.

Reklama