Hlavní obsah

Ultra výzva má rozbít hlavu. Za 30 let dokončilo jen 14 udatných

Nikdo. Žádný odvážný pokušitel se nesvalil vyčerpáním a bolestí v cíli. Všichni padli už na cestě zdolat závod, který je označován za nejtěžší na světě. V horách v Tennessee se minulý víkend pustilo do 100 mil čtyřicet běžců. Ani jeden nepokořil přírodu a Barkley Marathons znovu ukázal, že příroda je stále mocnější. Ona zde vládne.

Ultramaratón v Barkley

 
Článek

O co jde? Musíte zvládnout pět kol. Každé má dvacet mil, to je přes dvaatřicet kilometrů. Pokud chcete zvítězit, musíte absolvovat všechna kola, ale také se vejít do šedesáti hodin. A to je problém. Tento fyzický ultra výkon dokáže dotáhnout do vítězství sotva setina borců.

"Jsem spokojen s výsledkem. Je to bitva mezi lidmi a horami. Nyní hory vyhrály," řekl pro agenturu Bloomberg Gary Cantrell, který je organizátorem této sportovní šílenosti od roku 1986. Šílenost je správné slovo, to není vůbec nadnesené.

"Byl to sakra zážitek. První kolo byla legrace, druhé to samé, potom se ale už musíte držet pohromadě," pronesl třicetiletý inženýr z Rockville, který dokončil tři kola.

Osamělé a děsivé

Jedno kolo zvládnou běžci od osmi do třinácti hodin. Jak kola přibývají, závodníci ubývají. Loni se na start postavilo 41 odvážných. Druhé kolo - 24, třetí kolo - 7, čtvrté kolo - 1, páté kolo - 1 běžec.

Za posledních třicet let se závodu účastnilo okolo 1100 běžců, jen 14 z nich poznalo chuť výhry, pokoření hor. Chlapi mají problém překonat bolest, vyčerpání. Ale i ženy se pokouší o nemožné. Ano, nemožné. Ještě žádná nikdy nedokončila. Čtyřicetiletá Nicki Rehnová byla schopna absolvovat jeden a půl kola, poté vzdala.

"Je to osamělé, je to děsivé. Musíte mít v pohodě vlastní hlavu. Každý, kdo se vrátí zpět, je dost rozbitý, a to je cíl," přiznala Australanka.

Měli byste odvahu na tento závod?
Ano, je to o tréninku.
13,3 %
Ano, ale byl by to boj.
24,8 %
Nevím, ale asi to nebude snadné.
10,6 %
Ne, proč se huntovat.
51,3 %
Celkem hlasovalo 4744 čtenářů.

Reklama