Hlavní obsah

Žádná diskriminace: Do nejdrsnějších pouštních závodů jdou i ženy

Marathon des Sables patří mezi nejznámější a nejdrsnější pouštní běžecké závody na světě. A také v České republice najdeme borce, kteří už jej v minulosti zdárně absolvovali. Právě nyní probíhá již třicátý ročník tohoto etapového závodu uprostřed marocké pouště!

Podívejte se na maratón v poušti.Video: Reuters

 
Článek

Domácí borec Rachid El Morabity, zřejmě dobře zvyklý na drsné pouštní podmínky, na velikonoční pondělí zvýšil své vedení na více než tři minuty, když vyhrál druhou etapu Marathon des Sables. V patách mu je Abdelkader el Mouaziz, rovněž z Maroka, který skončil druhý v etapě a udržuje si i druhé místo v celkovém pořadí.

V kategorii žen zatím kraluje Elisabet Barnesová ze země se třemi korunkami ve znaku. Švédka zvítězila ve druhé etapě o pouhých 17 sekund před Elizabeth Howardovou z USA. Celkově má Švédka nad Američankou ale více než osmiminutový náskok, jenž se jí podařil utrhnout už v první etapě.

Druhá etapa měla mírně přes 31 km. Z Oued Tijekht do Jebel el Otfal vedla přes kopce a horské hřebeny, přes pláně a suchá říční koryta. Kromě potencionálně nebezpečných živočichů na běžce číhalo množství technických stoupání a značně riskantní seběhy.

Na 250 kilometrů dlouhý etapový běh se zaregistrovalo téměř 1400 běžců z 50 zemí světa. Dnes probíhá třetí etapa z pěti. Má necelých 37 km a vede z Jebel El Otfal do Jebel Zireg.

Chtěli byste se takového závodu, jako je Marathon des Sables také zúčastnit?
Ano, určitě. Je to skvělá výzva.
34,1 %
Ani náhodou. Mají tam moc teplo a jedovaté hady!
65,9 %
Celkem hlasovalo 1051 čtenářů.

Reklama

Související témata: