Hlavní obsah

Skleněná výzva mezi diamantovými doly v minus dvaceti klapla

Praha

Uběhnout maratón je dosti náročné. Kdo běžel, ví. Kdo ne, těžko pochopí. Svoji roli v tomto hraje i počasí. Co když máte uběhnout dvaačtyřicet kilometrů při teplotě minus dvacet stupňů? Mráz, nárazy větru, cesta jen z ledu. Vše o mnoho těžší. Steve Thomas a Megan Rodelová to zvládli. Potřebovali na toto ledové dobrodružství 4:45 hodiny.

Foto: canada.debeersgroup.com

Odvážlivci, kteří zaběhli maratón na zmrzlém jezeru při minus dvaceti stupních.

Článek

Celý běh se konal na ledové silnici, kde povrch tvořil padesát centimetrů zmrzlé vody. Vítejte na povrchu kanadského jezera v severozápadním teritoriu.

„Byli jsme nad lesem, takže výhled na ledový oceán až kam oko dohlédne," popsal scenérii Thomas pro Runnersworld. „Bylo to absolutně nedotčené. V některých místech jsme mohli vidět modrou vodu, která byla pod ledem více a více tmavší."

Zamrzlé jezero se používá jako silnice v zimě šest až osm týdnů. Slouží jako zásobovací trasa do vzdálených míst. A to jsou doly, které produkují diamanty. Pro tuto výzvu byly lyžařské brýle a vrstvené oblečení nutností. Přece jen běžet v takových podmínkách vyžaduje i rozdílný přístup.

Když máte pod sebou sklo

Běžci byli doprovázeni třetí osobou na kole a měli také podporu vozidla, které jelo před nimi. A nebyl to jen běh pro překonání sama sebe, ale měl za úkol také pomoci. Pokušitelé ledového dobrodružství chtěli získat finance pro potravinovou nadaci.

Před měsícem běžel Thomas ještě sólo ledový maratón v severním Ontariu pro jinou charitativní organizaci. „Lepší než běžet ulicemi Toronta nebo Ottawy. Tohle byla trochu náročnější cesta, která mohla oslovit sponzory," vysvětlil své pohnutky Thomas.

Běh po ledu vyžaduje také speciální obuv. „Je to doslova jako běh po skle, který změní váš styl. Děláte menší kroky, to je trochu těžší. Klíčem bylo najít trochu sněhu, který nám pomáhal v koordinaci," dodal Thomas.

Reklama