Hlavní obsah

Závod, který nemá cíl. A autobus každého odveze zpět na start

lik, küSport.cz

Už jen pár dní a 3. května se budete moci v Bratislavě zúčastnit závodu, který nemá cíl. Divné? Možná, ale je to tak. Tento unikátní koncept spojí všechny běžecké nadšence, amatéry i vozíčkáře, aby společně podpořili výzkum nadace Wings For Life na poranění míchy.

Foto: Wings For Life

Wings For Life. Závod, který nemá cíl. Dostihne vás auto a končíte.

Článek

Všichni po celém světě odstartují ve stejný čas, konkrétně v Bratislavě ve 13 hodin odpoledne. Pomalu všechny běžce začne stíhat Catcher Car. V tomto závodě totiž neexistuje cílová čára. Je to jediný běh, kde cíl předběhne závodníky.

Catcher Car vyjede půl hodiny po oficiálním startu a bude postupně ve čtyřech fázích zrychlovat z 15 km/h až na 35 km/h. V momentu, kdy Catcher Car běžce dojede, jeho závod končí. Autobus všechny účastníky odveze zpátky na start.

Záleží na každém, kolik kilometrů uběhne. Pro některé bude Catcher Car nejvíce motivující část závodu, pro některé zase nejvíce obávaná.

Organizátoři běhu Wings For Life věnují celou částku vybranou na startovních poplatcích na výzkumné projekty zabývající se poraněním míchy. Administrativní náklady spojené s organizováním akce by měly pokrýt příspěvky sponzorů.

Poranění míchy se stává velkým zdravotním i společenským problémem. Vždyť jen v České republice přibývají v průměru dva vozíčkáři týdně. Nejčastější příčinou jsou autonehody. Poranění míchy nezasáhne drasticky do života zraněných pouze tím, že nemohou hýbat končetinami. Zranění má za následek také mnoho dalších komplikací, které pacientům ztěžují každodenní život. Chronické bolesti nebo snížená schopnost termoregulace jsou jen malým výčtem možných problémů.

3. května se strhne takříkajíc celosvětová lavina. Do akce je zapojeno 35 měst ve 33 státech na šesti kontinentech světa. Wings For Life se poběží například v Polsku, Německu, Rakousku, Itálii, Turecku, Jihoafrické republice, Indii, Švédsku, Peru, Kanadě či Japonsku. Česká republika ovšem zůstává výjimkou, takže nejbližší destinací asi pro většinu Čechů zůstane slovenská Bratislava.

Existuje dokonce možnost zapojit se do akce odkudkoli prostřednictvím mobilní aplikace. A závodit mohou dokonce i samotní vozíčkáři. Ne však na rychlostním handbiku, ale na běžném vozíku, na němž tráví většinu dne.

Je skvělé mít zdravé nohy

Tento originální koncept běhu oslovil mnoho českých i slovenských sportovců, kteří do svého běžného tréninku zařadili i běh. Své místo na trati bude mít také biker Michael Beran nebo kajakář Vavřinec Hradilek.

„Nikdy jsem nebyl velkým běžcem a stále jím nejsem, ale díky mému poslednímu zranění kolena jsem si uvědomil, jak je skvělé mít zdravé nohy, co tě někam donesou. Od té doby běhám skoro každý den," vysvětluje svou motivaci běžet Michael Beran, který patří mezi nejlepší české BMX jezdce.

Naši slovenští sousedé připravili ve svém hlavním městě trať o přibližně stovce kilometrů. Ne všichni se dostanou tak daleko. Jedno je však jisté, catcher car jednou dostihne každého.

Reklama