Hlavní obsah

Frajer vždy splnil, co slíbil. Podaří se mu to i letos?

Praha

Keňský běžec Patrick Terer není žádná mluvka. Dře, trénuje, běhá, vítězí, a když něco slíbí, splní to. Podaří se mu letos zazářit do třetice? Dozvíme se už brzy. V neděli 3. května na trati pražského maratónu.

Foto: RunCzech

Patrick Terer slíbil, že v Praze roku 2014 maratón vyhraje. Vyhrál.

Článek

Patricka Terera zná Praha od roku 2013, kdy zde startoval poprvé na maratónské distanci. Závod málem nestihl kvůli problémům s vízy, přesto doběhl na třetím místě, a to v osobním rekordu 2:10:10. Na následné tiskové konferenci poděkoval organizátorům za pozvání do Prahy. „Příští rok se vrátím a zvítězím," byla ten rok jeho poslední slova.

V roce 2014 se skutečně vrátil. A na maratónské trati zvítězil. I přes náročné klimatické podmínky v Praze opět překonal svůj osobní rekord a posunul se na 2:08:07. Na pozávodní konferenci bilancoval: „Chtěl jsem běžet mezi 2:07:50 a 2:07:30, nepovedlo se. Pokud mne pozvete znovu, zaběhnu maratón za 2:07:00."

Sliby se mají plnit. I když nejsou Vánoce

Patrick Terer se vrátí už 3. května, aby se znovu popasoval s pražskou maratónskou tratí. Jako obhájce loňského vítězství poběží s číslem 1 na hrudi. Čtyřiadvacetiletý atlet běžel svůj vůbec první maratón v roce 2012 v Turíně. Tam zvítězil s časem 2:10:34. V roce 2013 své italské vítězství obhájil.

Jak se mu bude dařit letos v Praze? Jednoduché to určitě nebude. V Praze se potká s dalšími motivovanými a úspěšnými běžci. V květnu přijede do Prahy například Peter Kirui, jenž zvítězil v loňském pražském půlmaratónu s časem 59:22 a na maratónu má osobní rekord 2:06:31. Výrazně zamíchat s kartami by mohl další keňský borec Evans Chebet či Etiopané Deribe Robi a Teferi Kebede.

Ženský závod by se mohl klidně přejmenovat na Národní mistrovství Etiopie v maratónu, protože do Prahy se letos chystají hned tři rychlonohé atletky z této africké země. Je velmi pravděpodobné, že si budou chtít nechat stupně vítězů jen pro sebe. Yebrgual Melese umí maratón za 2:23:23. Tadelech Bekele se už letos stačila blýsknout v Dubaji s maratónským časem 2:22:51. Trojlístek doplňuje Ashete Bekere s osobním rekordem 2:23:43. Ani ona není na pražské trati žádným nováčkem. Bude to napínavé. Máme se rozhodně na co těšit.

Reklama