Hlavní obsah

Běh, při kterém doslova záříte všemi barvami

Praha

Běžeckých akcí v centrech měst po celé České republice je nespočet. A každý účastník se chce vždy předvést v tom nejlepším světle a zanechat svou stopu. Už se vám ale stalo, že by ta stopa byla barevná? A nejen stopa, ale i vy samotní? Pokud chcete zažít něco ojedinělého, zapojte se do akce Barvám neutečeš, která se 2. května uskuteční v Olomouci a 23. května v Praze.

Foto: Facebook Barvám neutečeš

Barvám neutečeš. Tady opravdu neutečeš.

Článek

„Námět pro tento běh jsme našli v zahraničí, kde se koná spousta podobných běhů. Hlavní ideou jsou oslavy příchodu jara, které nesou název Holi. První zmínky o této barevné tradici se přitom objevily v Indii již v 7. století. Od té doby se každoročně lidé scházejí oblečeni v prostém bílém oděvu a hází po sobě práškem pestrých barev. Jedná se především o radostné svátky a oslavy, proto se snažíme, aby i náš běh byl oslavou," přibližuje hlavní myšlenku Antonín Pospíchal z agentury BP Action.

Vloni se akce konala poprvé a hostila ji Praha. V rámci letošního druhého ročníku se účastníci mohou zapojit kromě hlavního města i do běhu v Olomouci. Pětikilometrová trať, která je pro běžce připravena, je určena všem věkovým i výkonnostním kategoriím. V případě běhu Barvám neutečeš totiž nejde o čas a vrcholný sportovní výkon, ale především o zábavu. Výjimečnost celé akce tak tkví v něčem jiném.

Kdy a kam vyrazit
Olomouc, 2. 5. od 13 hodin, Výstaviště Flora
Praha, 23. 5. od 13 hodin, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice

Sluší mi víc modrá nebo růžová barva? To je ta zásadní otázka, na kterou byste se měli ptát. Jedno je totiž jisté, do cíle nikdo nedoběhne v oblečení zářivě bílé barvy, která je na startovní čáře podmínkou. Na všechny přihlášené běžce totiž čeká startovní balíček obsahující kromě trička, náramku, brýlí, startovního čísla a dalších drobných dárků i sáček se sypkými barvami.

Jakou barvu? Máte na výběr

„Připravili jsme hned několik variant sáčků s barvou, a to žlutou, oranžovou, růžovou, červenou, zelenou, modrou a fialovou. Na trati už pak záleží na každém, kdy svůj balíček s barvou použije a hlavně na koho. A kdyby se někdo chtěl obarvení přece jen vyhnout, nebude mít šanci. Na každém kilometru totiž budou barevné zóny, kde pořadatelé bez milosti nahází barvu na všechny, kteří zrovna proběhnou. Jako bonus jsme si letos připravili jen několik metrů před cílem ještě pěnovou zónu," vyjmenovává za pořadatele Kateřina Ahmed Brávek.

Pokud se teď vyděsili nebo minimálně zpozorněli všichni alergici, uklidníme vás. Použité barvy jsou vyrobeny z kukuřičného škrobu a potravinářského barviva, tudíž jsou hygienicky zcela nezávadné, dermatologicky testované a samozřejmě omyvatelné vodou. Pokud jste však přece jen citliví, doporučujeme si na závod vzít sluneční brýle a šátek či masku proti prachu na ústa.

Doběhnutím do cíle však akce zdaleka nekončí. Na návštěvníky a účastníky běhu čeká párty plná dobré muziky. Kromě koncertů, soutěží pro malé i velké a focení u fotografických stěn zde najdete i možnosti k občerstvení.

Běh pro zábavu i dobrou věc

Pořadatelé akce Barvám neutečeš však myslí i na dobrou věc. Běhu se totiž zúčastní v každém městě i děti ze tří dětských domovů. Část z výtěžku akce a zisk z prodeje oranžové barvy poté poputuje na konto Linky bezpečí. Patronkou akce se stala loňská finalistka České Miss Veronika Kašáková, jež sama pochází z dětského domova a osobně se po boku dětí postaví na start.

Závody však mají i řadu dalších hvězdných hostů, kteří se sami aktivně běhu zúčastní. Nechybí mezi nimi například Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012, moderátor Pavel Novotný, nejpopulárnější kuchtík současnosti Láďa Hruška, zpěvák Pavel Callta nebo několik členů fotbalové reprezentace do 21 let.

Loňského ročníku běhu Barvám neutečeš se v Praze zúčastnilo 3 000 závodníků, dvě města v letošním roce proto slibují ještě vyšší účast. Online registrace je stále otevřena, přidáte se do chumlu barevných běžců i vy?

Reklama