Hlavní obsah

Respekt a poklona. "Ďábel" s jeptiškou fascinují svět svojí vitalitou

Blíží se mu 85. narozeniny a Lew Hollander se připravuje na další závod. Ale nejde o šipky, pétanque ani mariáš. Tohle má vyšší grády. Před „železným dědkem“ stojí legendární Ironman. A žádný první, už jich má desítky. Pokud zná někdo tajemství dlouhověkosti a vitality, má ho tento "ďábel". „Neříkejte au, moje koleno bolí. Pokud se přes tohle dostanete, bude mít tendenci se zlepšovat,“ cituje Američana The Telegraph.

Lew Hollander dokončil v 82 letech triatlon. Ironman byl pokořen.

 
Článek

I pro sportovce v nejlepších letech uplavat 3,86 kilometru, poté přesednout na kolo, dát 180,25 kilometrů a vše završit maratónem, je nadlidský výkon. To vše často v horku, někdy bitva s větrem a samozřejmě vyčerpáním. Pro takovéto závody je časový limit sedmnáct hodin. Ti nejlepší jsou v cíli mezi osmi a devíti.

Hollander, který je z Oregonu, se chystá prolomit svůj zápis v Guinessově knize rekordů. Vystudovaný fyzik nesnáší slovo důchod, stále pracuje. Než padl první Ironman, závodil v dálkové jízdě na koni. "Prvních čtyřicet let života máte zdarma, pak si musíte dávat pozor. Cokoliv děláte ve čtyřiceti, můžete dělat v osmdesáti," to je jeho mantra, pokud jde o zdravý život.

Chce se dožít 120 let

"Jediné, co můžete ovládat, je kvalita a délka vašeho života," tvrdí také muž, který připouští, že geny mohou za jeho úspěchy. Má sestru, té je 92 let, stěží s ní údajně drží krok, jak je ostrá. "Stále je ve vynikající formě. Doufám, že budu ve dvaadevadesáti jako ona, ale můj cíl je dožít se sto dvaceti," má jasno Hollander.

Když vše selže, převládá vytrvalost. Všichni byli v životě dole, ale jen vítězové se dokážou zvednout. To je další heslo, kterým se tento muž řídí. Sám ho loni poznal, když nebyl schopen dokončit čtyřiadvacátého havajského Ironmana. Plaval, kolo dal, ale maratón neuběhl.

"Šel jsem domů, posadil se k oceánu a dal si pár skleniček vína. Zavolal jsem svoji sedmdesátiletou přítelkyni, která je láskou mého života a řekl jí: "Dokončil jsem tisíce závodů, ale tento ne, asi budu muset zkusit kratší." Druhý den jsem ale řekl: "Miláčku, jedu na Floridu." A tam byl za tři týdny další Ironman. Ten dokončil za patnáct hodin.

Jeptiška rekordmanka

"Každý den přípravy je jiný, poslouchám radši své tělo než někoho jiného. Pokud mám pocit, že mohu přitlačit, přitlačím," dodává chlap, kterému by většina třicátníků nestačila.

Ale i ženy předvádí obdivuhodné výkony. A u některých byste to nečekali. Madonna Buder dokončila v srpnu 2012 Ironmana ve věku 82 let, stala se tak nejstarším člověkem na světě, který jej kdy dokončil. Za svůj život absolvovala více než 340 triatlonů. A pozor. Je to jeptiška!

Jsou "normální" takové výsledky v tomto věku?
Ano
4,4 %
Ne
10,7 %
Padla mi brada
84,9 %
Celkem hlasovalo 1329 čtenářů.

Reklama

Související témata: