Hlavní obsah

Chcete více chuti na sex, běhejte. Ale budete menší, zjistili vědci

Co provede s tělem uběhnutý maratón? Průměrný běžec ztratí centimetr výšky, vypotí až šest litrů tekutin, ale zlepšuje se jeho paměť. Srdce hodiny pracuje v nadstandardním režimu, ale zvýší se běžcovo libido a starší strčí do kapsy mladší. Když vědci nastartují své buňky, dozvíme se řadu zajímavých informací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běhání ovlivňuje naše životy opravdu hodně.

Článek

Dlouhých 42 kilometrů běhu vám rozproudí krev, pot, i slzy mnoha běžců. Jak běh působí na tělo, se snažili odborníci zjistit při londýnském maratónu.

"Během maratónu a při dalších vysokých intenzitách, vytrvalostních sportech tělo prochází a adaptuje se na intenzivní podmínky," řekl pro Daily Mail lékař Agim Beshiri, ředitel zdravotní společnosti Abbott. "Ale s příslušnou úpravou stravy a tréninku, se tělo dokáže připravit na takovéto výzvy. Například některé orgány mohou odolat značnému snížení průtoku krve pro krátké časové období a tělo automaticky upřednostní práci srdce, mozku a svalů."

Jste menší a menší

Průměrný maratónec po doběhnutí bude přibližně o jeden centimetr kratší, než když odstartoval. To proto, že v průběhu času se mění poloha obratlů, zjistili vědci ze Swansea Univerzity. Ale žádné velké vzrušení. Neznamená to, že po padesáti maratónech budete mít o půl metrů méně. Během jednoho dne se tělo vrací do původní výšky.

Většina běžců ztratí 1 až 1,5 kilogramu tělesné hmotnosti. Průměrný člověk vypotí mezi 0,8 až 1,4 litru za hodinu cvičení, což odpovídá až šesti litrům pro maratón. Proto je tak důležitý pitný režim.

Srdce, které pracuje jako pumpa, je složeno z půl miliardy buněk. „Srdeční výdej v klidu se pohybuje mezi 4 až 6 litry za minutu, ale v průběhu maratónu musí srdce pumpovat až čtyřikrát častěji," vysvětluje Beshiri.

Běháte? Máte větší zájem o sex

Nová studie ze Salk institutu v Kalifornii přišla s faktem, že tělesná aktivita pomáhá tělu k efektivnějšímu běhu a také zlepšující se paměti. To znamená, že maratónec může mít lepší paměť než průměrný člověk. Běháte? Děláte dobře.

Například vědci na univerzitě v Cambridgi zase přišli s tezí, že dochází nejen ke zlepšení kardiovaskulárního systému, ale také k silnějšímu zájmu o sex a vyššímu počtu spermií.

A na konec něco pro starší. Mladí mají zelenou, mladí mohou změnit svět, mladí mají vydělat na důchody starším. Ale jak jde o běh, stojí to za starou tenisku. Londýnský maratón v roce 2014 dokončili běžci ve věku 40-49 let v průměrném čase 3:43:14. Ti ve věku 20-29 za 3:44:47. Mají se ještě co učit.

Zvyšuje běhání váš zájem o sex?
Ano
27,3 %
Ne, doběhnu a padnu
48,1 %
Asi to zkusím
24,6 %
Celkem hlasovalo 3096 čtenářů.

Reklama