Hlavní obsah

Běhá, ale v práci se populární moderátor vozí i v limuzíně

Markéta LyachováSport.cz

Často a rád se vozí v luxusním autě. Vlastně to patří k jeho práci. Míra Hejda, moderátor oblíbeného pořadu Limuzína a také Snídaně s Novou, se však rád i proběhne. „Běhám necelý rok a musím říct, že mě to hodně naplňuje. Až je možná škoda, že jsem si cestu k běhání našel až ve 30 letech,“ směje se.

Foto: Archiv Míry Hejdy

Míra Hejda ve svém druhém "domově" limuzíně.

Článek
Fotogalerie

Proč jste dříve neběhal?

Když jsem byl malý, měl jsem dokonce od doktora zakázané dlouhé tratě - kvůli plicím. Možná proto jsem běh ani neměl rád. Pořád jsem si ale říkal, že až dostavím dům, chci si najít čas i na sport. Došlo na běhání a na kolo a jsem za to rád.

Jak často sportujete?

Hodně záleží na práci. Snažím se alespoň jednou týdně, ale ne vždy se mi to podaří. Protáhnout se a podívat se do přírody - to je pro mě velký relax.

Máte oblíbené běžecké trasy?

Hned za barákem mám les, bývá to nejčastější směr. Obecně mi stačí příroda, nebo alespoň to, že se vůbec přinutím. (směje se)

Jaké bylo nejkrásnější místo, kde jste se mohl proběhnout?

Našel jsem u Plzně trasu kolem Božkovského potoka, které se říká Pytel. Úzká cesta, na jedné straně les, na druhé straně potok... Tam to mám rád.

Přemluvíte k běhu i manželku, která s vámi Snídani s Novou moderuje?

Se Zorkou se vydáváme spíš na kolo. U běhu totiž máme každý jiné tempo a to jsme zatím moc nesladili. Zorká má raději běžecký pás.

Zvládl jste někdy nějaký závod?

Dlouho jsem přemýšlel o tom, že bych do toho šel. Zatím ale ne. Pamatuju si, že jsem kdysi nastoupil na běh Terryho Foxe, akci s charitativním podtextem, ale už je to dávno. Chtěl jsem běžet také Pivní běh, ale nakonec jsem ho jen moderoval. Zvažuju teď Color run a Nova Run Tour. Není pro mě motivací porovnávat se s někým jiným, spíš se hýbat a užít si to.

VIP osobnosti se vydávají na různé půlmaratóny či maratóny. Troufl byste si?

Troufl. Rovnou bych ale nastupoval s tím, že je spíše důležité zúčastnit se a akci podpořit. Medaili na krk bych si nepověsil ani bramborovou, tím jsem si jist.

Kolik kilometrů v kuse jste nejvíc uběhl?

Nevím. (směje se) Nepoužívám ani žádnou aplikaci. Běhám pro svůj dobrý pocit a víc nepotřebuju. Jednou jsem byl s kamarádem a pořád mu z kapsy aplikace hlásila, kolik kilometrů už má v nohách. Pro mě se z toho pak stává jiná kategorie. Nezávodím, hýbu se.

Podíváte se na atletiku i v televizi, nebo vás to nebere?

Zrovna teď koukám na závod horských kol a píšu tento rozhovor. Jako malý kluk jsem závodil roky na BMX kole. Vždycky si říkám, že kdybych víc šlapal, mohl jsem dnes být v televizi. (směje se) I atletika mě docela baví. Obecně na sport koukám. Vždy mu dám rád přednost před nesmyslnými krimi seriály o vraždách.

Která disciplína vás nejvíc baví?

Spíš rychlé akce než vytrvalostní běh - třeba hod oštěpem nebo skok o tyči. V zimě se rád podívám na biatlon.

Jaký je váš nejoblíbenější sport?

Asi to bude squash. Hrál jsem ho kdysi i čtyřikrát týdně a je to asi jediný sport, o kterém bych si troufl říct, že ho trochu umím. Dodnes mě neskutečně baví, jen toho času bylo poslední dobou dost málo. To se chystám změnit. Život není jen práce....

Reklama