Hlavní obsah

Dvě minuty adrenalinu. Tradice anglických honáků pokračuje

Člověk dokázal, že na tomto světě se dá závodit opravdu v mnoha odvětvích. A nejde jen o výstřelky posledních let. Některé mají kořeny až v sedmnáctém století, kdy se například mladí honáci ukazovali ženám a dokazovali svoji sílu. Jak? Hodili pytel vlny na záda a běhali s ním. Tato tradice se přenesla až do jedenadvacátého století.

Závodníci běhali s pytlem vlny na zádechVideo: Reuters

 
Článek

Gloucestershire je hrabství v anglickém regionu Jihozápadní Anglie. Část britského království, která se výrazně neliší od ostatních, ale mají tu jeden vyhlášený závod, který už řadu let místní baví. Chlapi hodí na záda pytel s vlnou, který má 60 liber (27 kilogramů), ženy bojují s váhou 35 liber (necelých 16 kilogramů) a peláší do cíle.

Technika, rychlost a výdrž. Tři podstatné ukazatele, které závodník potřebuje. Musí rychle naložit, zároveň „pohodlně", musí vydržet a být v cíli první. Jak snadné. Ale i bolestivé. Start, úprk z kopce, poté do prudkého kopce, i takové může být mistrovství světa.

"Není to příjemné, je to zvracení, nevolnost, bolest, utrpení. Ale jsou to jen dvě minuty," hlesl po uběhnutí jeden z odvážlivců.

Bolest nohou, bušící srdce a boj s odhozením a cíl se přibližuje pomaleji a pomaleji. Nohy chtějí zastavit a zbavit se pálení, ale tohle je mistrovství světa, tady se nevzdává. "Miluji soutěže. Nikdy nevíte, kdo se tu objeví. Je tu skvělá atmosféra, celé rodiny přijdou a dívají se, to je opravdu důležité," přidal se další ze závodníků. Vyhrát může jen jeden a jedna, ale hlavní bylo, že se všichni bavili. Tak jako už honáci v sedmnáctém století.

Reklama

Související témata: