Hlavní obsah

Pro drsňačku závod začíná, když se pozvrací. Vyznává ultra limity, je tvrdší než muži

Praha

Ann Trasonovou si pamatuji z nějaké knihy. Byl jí tam připsán výrok o tom, že závod opravdu začíná až v okamžiku, kdy se pozvrací. Než začneme ohrnovat nosy a volat: „Óch, jak nechutné!“, musíme si uvědomit, že se pohybujeme ve světě ultra. A to je pořádně tvrdý svět, s pořádně tvrdým chlebíčkem. Znamená to, že zástupkyně něžného pohlaví Ann Trasonová je také tvrdá? Jedno je jisté, do dějin běhu se zapsala jako přemožitelka dvaceti světových rekordů.

Foto: anntrasoncoaching.com

Ann Trason je celosvětově jedna z největších postav ultramaratónů.

Článek

Trasonová, toho času 55letá Kaliforňanka dosahovala nejlepších výsledků v 80. a 90. letech. Možná právě proto některé prameny hovoří o paradoxu, že Ann sice dosáhla nevídaných výsledků, přesto se jí dostalo jen velmi málo pozornosti. Měla tu smůlu, že se stala hvězdou sportu, který pořádně ještě ani neexistoval.

Během se Trasonová zabývala od střední školy. Přišlo však zranění kolene a konec závodění. Ve věku 24 let se ale opět staví na nohy a zkouší 50mílový ultraběh American River 50 Miler. Vyhrává a nastavuje traťový rekord. O osm let později se na závod vrací, aby svůj traťový rekord vylepšila o celou hodinu. To bylo roku 1993. Dodnes jej nikdo nepřekonal.

Bájnou prestižní americkou stomílovku Western States 100 vyhrála celkem čtrnáctkrát. Ne vždy šlo ale všechno hladce. Dvakrát z tohoto závodu odstoupila. Jednou kolabuje nedaleko před cílem kvůli dehydrataci organizmu, jednou vzdává kvůli problémům s kolenem. Po dlouhých osmnáct let držela na tomto ultra ženský traťový rekord. Ten byl překonán až v roce 2012.

Nejznámější výrok Ann Trasonové: „Do určitého bodu to bolí. Pak už se to nezhoršuje."

Například v roce 1994 skončila druhá v absolutním pořadí jak ve Western States, tak v Leadville Trail 100. Jí dosažený čas je už po jednadvacet let na Leadville ženským traťovým rekordem.

Ann Trasonová svým vítězstvím nejednou velmi překvapila. Dvakrát třeba tehdy, když na Western States nastupovala pouhých dvanáct dní po náročném 56mílovém ultra v Jihoafrické republice Comrades Marathon. Ne, nebylo by to až tak divné, kdyby také tento závod pokaždé nevyhrála. Teorie o vyčerpání a regeneraci zřejmě pro tuto borkyni příliš neplatí. Navíc v prvním případě si tento vítězný double zaběhla s natrženým křížovým vazem!

Dalo by se říci, že v podstatě v každém závodě, v každém ultra, do kterého nastoupila, dokázala, že je stejně tvrdá, ne-li tvrdší než muži. Její výsledky hovořily a hovoří jasnou řečí. V roce 2004 Trasonová ohlásila konec závodní kariéry, laškovala také s cyklistikou na dlouhých tratích. Před dvěma lety se ale k ultraběhům vrátila. Nyní se věnuje mladým atletům pěstujícím sport, který ona sama svými výkony před mnoha lety nadefinovala.

Reklama

Související témata: