Hlavní obsah

Ohromil svět ve Valencii, teď má zálusk na České Budějovice

Praha

Praha, Karlovy Vary, teď České Budějovice. Běžecké putování po Česku má další zastávku. Třetí půlmaratón, který v této sezóně pořádá RunCzech. Tisíce nadšenců na jedné straně, na druhé světová elita. K soutoku Vltavy a Malše dorazí i pátý muž světových tabulek, jenž má zálusk na traťový rekord. Abraham Cheroben z Keni bude jedním z favoritů. Kdo nezavítá na jih Čech a běh má v oblibě, bude moci sledovat přímý přenos na serveru Sport.cz.

Foto: RunCzech

Elitní běžci si to rozdají na půlmaratónu v Českých Budějovicích.

Článek

Bájný čas vítěze premiérového ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice 59:49 zůstává zatím nepřekonán. Padne 6. června? Sestava elitních atletů pro čtvrtý ročník slibuje nejen rychlé časy, ale také útok na fantastický čas Daniela Chebiiho z roku 2012. Tři muži v čele s pátým nejrychlejším mužem světových tabulek Abrahamem Cherobenem už vědí, jaké to je pokořit magickou hranici jedné hodiny.

Abraham Cheroben si loni získal pozornost celého atletického světa, když ve španělské Valencii zvítězil ve fantastickém čase 58:48. Jen o 24 vteřin zaostal za světovým rekordem Zersenay Tadeseho. „Dnes jsem útočil na světový rekord. Věřím, že mám na to jednou prolomit i hranici 58 minut," vyslal do světa běžec, který je narozen v roce 1992. Svou formu potvrdil letos také na prestižním BIG 25 Berlin, kde se mu podařilo obhájit vítězství z loňského roku.

Abraham Cheroben - nejlepší výkony
10 kilometrů27:41Berlín
15 kilometrů41:55Valencie
20 kilometrů55:50Valencie
Půlmaratón58:48Valencie
25 kilometrů1:11:47Berlín

Jenže Cheroben nebude v boji o nejlepší výkon osamocen. Na trati bude mít spolubojovníky, kteří umí zaběhnout půlmaratón pod jednu hodinu. John Kiprotich (59:23) či Etiopané Ayale Abshero (59:42) a Abera Kuma (1:00:19). Kromě nich je ve startovním poli ještě dalších pět mužů s časy pod 61 minut. „Takové startovní pole ještě České Budějovice neviděly. Vyjde-li počasí, mohl by se podařit i útok na rekord závodu, který je stále v držení Daniela Chebiiho," přeje si manažerka elitních atletů Jana Moberly.

Mezi ženami ponese číslo F1 nejrychlejší žena startovního pole Rose Chelimo z Keni, která letos běhá ve skvělé formě. Na půlmaratónu v Lisabonu zvítězila v novém osobním rekordu 1:08:22.

Z českých závodníků by měl udávat nejrychlejší tempo Jiří Homoláč spolu s Petrem Pechkem. Objeví se i „místní dvojčata" bratři Frelichové. V ženách se po vítězství při Mistrovství republiky v maratónu na poloviční trať Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice postaví Šárka Macháčková s Radkou Churaňovou.

Reklama

Související témata: